Nederlander over Vlamingen

Als specialisten in Belgisch-Nederlandse relaties zijn we hier bij Omtersaaist trouwe bloglezers van de Brusselse NRC-correspondent… vooral dan als ze het over die Belgisch-Nederlandse relaties hebben*. Deze bijzonder rake reactie op een stuk over de Vlaamse hekel aan arrogante Hollanders wil ik jullie niet onthouden:

Vlamingen zijn beter opgeleid, bescheidener, werken harder en zijn verfijnder.

Ook zijn ze achterbakser, conformistischer, preutser, gefrustreerder, meer bevooroordeeld en onzekerder.

Interessante statistiek- Vlamingen zijn drie keer waarschijnlijker zelfmoord te plegen dan Hollanders. Er zijn ook meer echtscheidingen. Dat komt allebei omdat het gesloten opkroppers zijn.

[…]

Vlamingen genieten meer van eten en drinken, maar ze zijn sociaal afstandig en stijf en dat is ook een gemist genot. Nederlanders reizen meer, vrijen meer, dansen meer.

Niemand spelt en schrijft zo correct als een hoogopgeleide Vlaming, maar zo spitsvondig of ad rem als een Hollander of Duitser zijn ze zelden. Ondernemerschap is ook ver te zoeken. Het is een hoogontwikkelde volgers-cultuur.

(* ik heb zitten twijfelen of ik nu Vlaams-Nederlandse moest schrijven, maar op één of andere manier bekt dat niet zo goed..)

Dit bericht werd geplaatst in België, blog, Brussel, cultuurverschil, cultuurverschillen, Nederland, Nederlanders, NRC, NRC Handelsblad, P, Vlaanderen, Vlamingen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Nederlander over Vlamingen

 1. Kevin Wuyts zegt:

  Ik vrees dat er inderdaad wel waarheid in zit. Een Vlaming (of Belg als ik dat nog mag zeggen) is soms zo bekrompen. Soms als ik mensen aanspreek kijken die zo van , ooohh !! gij durft me aan te spreken! Dan weet ik stil in mijn hoofd dat ik thuis ben :-).

 2. Benjamin zegt:

  Zo goed en zo veel Nederlanders ken ik niet, maar je herkent NLers toch wel makkelijker op reis dan Belgen.

  Hoedanook, zulke observaties blijven erg leuk.

 3. Walter zegt:

  Terwijl ik Nederlanders eigenlijk best een fijn volkje vind, wil mijn pa er liefst één grote parking van maken. 😉 Dat levert thuis soms erg geanimeerde discussies op.

 4. Gijs Nooy van der Kolff zegt:

  Ik vind de volgende uitspraak nog altijd de beste:

  Belgen respecteren Nederlanders maar mogen ze niet; Nederlanders mogen Belgen, maar respecteren ze niet.

 5. Kevin L. zegt:

  Hard werkende, alles opkroppende, associale, etensgenietende, vrouwonlieve, … mensen zijn stuk voor stuk eigenschappen die we nog meedragen van onze voorouders. Vlamingen hebben nog meer dat oude ‘man zijn’ in zich. Ik wil echter wel even verduidelijken dat het conformistisch en preuts zijn iets vrouwelijks is, eer dan mannelijk, thans waar ik woon en omstreken. Ook niet al die eigenschappen gelden overal in Vlaanderen, West-Vlamingen tegenover Limburgers schelen bijvoorbeeld ook in hun manier van zijn, maar zo kunt ge bezig blijven…

 6. stas zegt:

  belgen zijn super saai en lomp. asociaal ,deprie en nog eens saaaai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s