Leve de Belgische overheidscommunicatie!

Wat een gezeur!

Onze ambtenaren bij het FOD Financiën tonen initiatief en zin voor innovatie, boksen met eigen mensen en middelen twee voorlichtingsfilmpjes in elkaar en het is weer niet goed.

Niet spontaan, de dictie is “te schkools”, montage had flitsender gekund…

Wim De VilderHallo?? Het is wel de bedoeling dat het geloofwaardig blijft ja? In het echte leven krijg je toch ook geen Wim De Vilder aan de lijn bij het belastingkantoor? Of een Andrea Croonenberghs aan de receptie? En uitleg over een belastingaangifte, met de donder-en-grom stem van een Jan Decleir, dát zou toch pas een lachstuip opleveren?

Andrea CroonenberghsNope, dit IS de autenthieke stem van de ambtenaar die tot u spreekt! En dat schalkse lachje en die halve knipoog op het einde, die herkenbare “Tot uw dienst, mevrouw”, daar word je toch helemaal warm van!!

En nee, ik wil ook geen politiek-correct gevit over een blonde groot-ogige mevrouw die bewonderend luistert naar de deskundige man – in de Frans– en Duitstalige versie geven vrouwelijke ambtenaren de uitleg! En overigens diezelfde Vlaamse receptioniste die toont dat ze ook wel met Frans en Duits uit de voeten kan!

Weet je wat het is? De kritikasters hebben gewoon nog niet door dat we in het tijdperk van de online video leven. Dat medium is nu toegankelijk voor iedereen, beste mensen! Wie het voorheen deed met brieven en directieven, hoeft zich niet te generen voor podcasts en filmpjes. Weg met de elitaire verwachtingen over bewegend beeld, weg met het monopolie van de Adonissen en de spraakwatervallen!

Dus, beste beterweters, het medium is er ook voor jullie. Grabbel die belastingbrief uit die stapel papier thuis, pak die webcam of cameratelefoon erbij, en post je eigen versie van de voorlichtingsvideo (volg de link “Post a Video Response”). Volgend jaar misschien een user-generated voorlichtingscampagne?

Dit bericht werd geplaatst in ambtenarij, belastingbrief, belastingen, België, filmpje, overheid, P, Youtube. Bookmark de permalink .

11 reacties op Leve de Belgische overheidscommunicatie!

 1. gw zegt:

  Fijne vent, die Wim de Vilder. Is die echt dagelijks op de Vlaamse TV? Jullie boffen maar weer!

 2. pieterr zegt:

  Zo goed als dagelijks GW!
  Alleen kijk ik nooit TV!
  Maar je hebt de VRT toch wel op de kabel, of niet?

 3. PvC zegt:

  Zijn lief heeft ooit nog bij mij gesolliciteerd om m’n assistent te worden. Was helaas overgekwaliceerd.

 4. hidh zegt:

  Ja GW, hoe dacht je dat ik anders zo goed op de hoogte was van de Belgische actualiteit? 🙂

  PS Fijn hè, dat we weer een kabinet hebben!

 5. PvC zegt:

  is er nu al een nieuw kabinet in ‘Olland? Was dat niet voorzien voor het najaar

 6. hidh zegt:

  Het nieuwe kabinet is een tussenoplossing, pvc, een minderheidskabinet (politiek experimentje, bedoeld om het kabinet de gelegenheid te geven voor de verkiezingen nog snel even een begroting vol “leuke dingen voor de mensen” in te dienen). IJzeren Rita is dus tot november in elk geval nog minister.

 7. PvC zegt:

  Ijzeren Rita is verdorie nog taaier dan iron Margareth indertijd. Toch straf dat zoiets kan. Een regering valt en toch nog effe tijd maken om wat faveurkes uit te delen en zichzelf weer wat populair te maken.

 8. hidh zegt:

  Tja, daarvoor zijn we een monarchie waarin de vorst de kabinetsformateur benoemt… 😦

  Anderzijds waren er, gezien de timing, eigenlijk geen serieuze alternatieven: Was het kabinet demissionair verklaard dan hadden (op basis van de Grondwet) al in september verkiezingen moeten worden georganiseerd, maar in vakantietijd is het niet mogelijk een degelijke campagne te voeren. Een demissionair kabinet kan ook eigenlijk geen begroting meer maken, terwijl die wel op de derde dinsdag van september moet worden ingediend en de parlementaire behandeling ervan ook beter kan worden afgehandeld met het kabinet dat de begroting heeft opgesteld (anders discussieert het zo raar).

  Dat neemt niet weg dat het IJzeren Rita had gesierd als ze wat afgetreden na de door haar veroorzaakte crisis. Anderzijds is haar aanblijven wel in overeenstemming met de door CDA en VVD tijdens de crisis gevoerde lijn.

 9. PvC zegt:

  Yep, dat klopt, maar ’t is weeral zo Kafkaiaans hé. Da’s zoals het systeem van de kiesmannen in de States. Je kunt verdorie nominaal het eeste stemmen halen, maar toch kan de andere klojo (Bush, de horror) presidentje spelen. Geef mij maar een echte technocratie zoals in bepaalde Griekse structuren vroeger; dat loopt tenminste comme il faut.

 10. hidh zegt:

  Mja, Bush bleek uiteindelijk toch wel de meeste stemmen te hebben hoor beide keren, maar je hebt gelijk dat dit zou kunnen gebeuren (en in het Verenigd Koninkrijk gebeurt het ook).

  Eens met technocratie – maar ik ben voor het systeem van Yes Minister. Sir Humphrey is mijn grote held en voorbeeld!

 11. PvC zegt:

  Mijn mega-voorbeeld blijft Julius Caesar. Jammer dat hij zich liet vangen door de toemalige schoonste vrouw ter wereld, Cleopatra. ’t Is altijd wel iets met die wijven hé. Homo’s zijn blijkbaar slimmer zeker? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s