En hop, ’t is weer de schuld van de moslims! Pardon, van de Belgen!

… dat die Nederlanders ook dit jaar weer niet met hun fikken van het vuurwerk gaan kunnen blijven.

(www.flaaf.be, een campagne dus tegen vuurwerkstunten)

Dit bericht werd geplaatst in P en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op En hop, ’t is weer de schuld van de moslims! Pardon, van de Belgen!

 1. hidh zegt:

  Eigen verantwoordelijkheid he. Dat is moeilijk voor mensen die het niet gewend zijn…

  (maar met cannabis is de verhouding dan weer andersom als met vuurwerk)

 2. Truus zegt:

  O, is dit vuurwerk niet gevaarlijk voor Belgen dan?

  • hidh zegt:

   @Truus: Ja, maar die kunnen er wél mee omgaan. In België is vuurwerk het hele jaar door te koop zonder dat het tot serieuze problemen leidt, ook niet met Oud en Nieuw. In Nederland is de verkoop van vuurwerk het hele jaar verboden, op die paar dagen voor Oud en Nieuw na – en dan slaat iedereen meteen ook helemaal door met de bekende ongelukken als gevolg.

   De verschillende omgang met vuurwerk in Nederland en België vormt een van de mooiste illustraties van hoe het geven van meer vrijheid kan leiden tot verantwoordelijker gedrag.

 3. Joris zegt:

  Weer typisch Nederlandse mentaliteit: schuif het maar door naar België en stel ze daarbij voor als een derderwereldland. Zo deed Balkenende met zijn beruchte speech over “zieke Fortis-aandelen”, zo hebben ze het bij de overlast rond Nederlandse coffeeshops over Belgen?! Je bent sowieso een idioot als je met vuurwerk gaat spelen eenmaal per jaar, en ALLE vuurwerk is gevaarlijk. In België raken ieder jaar enkele honderden tieners verslaafd aan canabis doordat hun oudere vrienden het voor hen gaan kopen in… Nederland. Misschien moet het Belgisch ministerie voor volksgezondheid dan ook maar eens aan een spotje denken? Nederlandse pretentie ten top.

 4. peter zegt:

  waarom kan een belg hiervan de humor niet inzien,
  met hun zelfspot hadden ze dit zelf kunnen bedenken,maar nu nederlanders dit doen, gaan ze weer in hun gekwelde underdog positie,wees trots op je indentiteit en lach erom,net als mijn moslim vrienden.

 5. hidh zegt:

  Hilarisch vervolgbericht in de Volkskrant vandaag:

  “In het filmpje van de stichting Consument en Veiligheid gaan Talibanachtige figuren met kalasjnikovs op weg om vuurwerk te kopen in België. De acteurs in een open terreinwagen vol nepgeweren kregen in Brussel autopech, precies voor het zwaarbewaakte hoofdkwartier van de NAVO.

  ‘En dat liep effe flink fout’, zegt campagneleider Cees Meijer woensdag in de krant Gazet van Antwerpen. ‘De hele crew heeft een dag in een Brusselse cel gezeten. […]”

 6. adup zegt:

  @ Peter: Over het verschil tussen een Belg die dit bekijkt en jouw moslimvrienden: volgens mij zijn een moslim en een terrorist niet hetzelfde, toch? Dat hebben ze ons hier toch altijd mooi geleerd.

  En over zelfspot? Als je daaronder verstaat dat een Belg zonder boe of ba op zich moet laten kakken ben ik effe niet helemaal akkoord.

  Het beeld van Belgen als typetjes à la die vuurwerkverkoper, een vuurwerkshop naast een frituur, kippen-en schapengeluiden op de achtergrond, komaan zeg… België als landje waar allerlei illegale praktijkjes kunnen die door terroristen kunnen worden gebruikt? En daarbij met geen woord reppen dat Nederlanders gewoon niet met vuurwerk omkunnen omdat ze het maar een maal per jaar mogen kopen.

  Inderdaad, in ben fier op mijn identiteit, vandaar dat ik ze even recht zet.

  Zie je jongens…. deze blog kun je onmogelijk nog saai noemen 😉

  J.

 7. hidh zegt:

  Onwerkelijke discussie ineens, zo in het licht van de actualiteit vandaag.

  En wat de typeringen betreft… iets vaker naar In de Gloria kijken misschien? 😉

  Overigens ben ik het wel met Joris eens dat BE/FR/DE moeten ophouden hun drugsproblemen naar Nederland te exporteren…

 8. Joris zegt:

  In de Gloria ken ik heel goed 😉 topprogramma… maar daar gaat het dan ook gewoon om typetjes, niet een probleem dat meteen doorgeschoven wordt op een bepaalde bevolkingsgroep. Er is een duidelijk verschil tussen humor (waar iedereen wel eens op de korrel wordt genomen) en stigmatiseren, waarbij je de schuld van iets doorschuift op een ganse groep door ze zeer stereotiep voor te stellen. Een zeer extreem voorbeeldje daarvan situeert zich tussen 1939 en 1945. Zo hebben ze het op het einde van de filmpjes niet over illegaal vuurwerk, maar over Belgisch vuurwerk, snappie?

  Drugsproblemen moeten zeker niet naar het buitenland worden geëxporteerd. Maar waarom is cannabis de populairste drug in West Europa? Omdat het makkelijk te verkrijgen is! Ik ken het excuus wel in de zin van “ja anders zouden ze het wel illegaal kopen, en dat is gevaarlijk” maar als het niet makkelijk verkrijgbaar is zouden vooral tieners er minder snel aanraken en aan beginnen, omdat de psychologische stap veel groter is. Nu wordt het gebanaliseerd (“kijk maar naar Nl, daar mag het toch ook”). En op latere leeftijd begin je er nu eenmaal nog minder snel aan. De meesten raken eraan verslaafd tussen de 15 en 19, dustja… Neem nu een ander continent, Azië of Amerika, daar hebben ze geen bijzonder probleem met cannabis onder jongeren, omdat je er daar niet zo makkelijk aanraakt. (in de USA denk je wel twee keer na om met wiet rond te lopen, je zal het fucking hard geweten hebben als ze je klissen)

  Maar ik ben volledig akkoord dat nu alle landen moeten samenwerken om aan dit probleem te werken, en niet enkel Nl iets nieuws moet proberen te verzinnen. Ze hebben heel goede en oprechte intenties gehad om het op een legale manier proberen te beheersen, maar het werkt gewoon niet, punt.

  En in het artikel waar je naar linkt blijkt duidelijk dat de Belgische veiligheidsdiensten prima werk hebben geleverd en de hele actie goed hebben beheerst. Waarom zaten ze dan in België vraag je je af? Wel, we hebben hier de Navo en het Europees Parlement, vrij interessant doelwitje zo voor een ijverige terrorist… Natuurlijk is het risico op terroristen in België groter dan.

  Intussen hebben we het over twee onderwerpen tegelijk, best spannend. Ik wil gerust beide discussies verder aangaan 😉

  J.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s