Proposition 8: we kunnen nog steeds lachen met Amerikanen (omdat huilen toch niet helpt)

Vanochtend om 5 uur onze tijd nam voor het eerst in de geschiedenis een pasverkozen Amerikaanse president de woorden “gay” en “straight” op in zijn acceptatierede (op 2’49”, klik op de derde paragraaf in deze fantastische weergave van The New York Times).

De USA voortaan een holebiparadijs… of misschien toch niet?

In heel wat staten waren er tegelijk met de verkiezingen allerlei referenda: verbod op homohuwelijk en -adoptie, inperking van abortusrechten en stamcellenonderzoek…  Het opzetten van zo’n bevragingen rond ethische thema’s, tegelijk met de presidentsverkiezingen, is een bekende techniek die ook eerder in 2004 met succes was uitgetest: maak de godsvrezende maar verder politiek niet al te zwaar geïnteresseerde medemens zó bang voor het morele verval van de natie dat je hem toch naar die stembus krijg… om dan, en passant, het bolletje ook rood te kleuren bij de republikeinse kandidaat.

Twee staaltjes van de gebruikte angsttechnieken zie je in de volgende doom-and-gloom TV-spots: “pas maar op hoor, want als mannen- en vrouwenkoppels mogen trouwen, dan komen die progressieven je kindertjes op school indoctrineren!”.

(het gezichtje van dat arm onschuldig wichtje gezien?)

Die techniek werkt netjes in de Redneck-staten, maar wat dacht je van het “progressieve” Californië, dat met een kleine meerderheid gisteren voor de fameuze “Proposition 8″ (verbod op het homohuwelijk) heeft gestemd?  Californië, waar er al een homohuwelijk bestond en dus duizenden mannen- en vrouwenkoppels hun al bestaande verbintenis geannuleerd zien?  Californië, het wereldwijde zenuwknooppunt van de tech industrie, waar holebi’s hun eigen personeelsverenigingen hebben?  (Bedrijven als Google en Apple hebben inderdaad de tegencampagne  – tegen het verbod dus – gesteund, ook financieel.)

Blijkbaar net om die tech community te overtuigen met (valse) argumenten werd bovenstaande schaamteloze imitatie van de bekende “xxx in plain English” filmpjes van Commoncraft ingezet – die er dus niks mee te maken hebben maar weinig anders gedaan konden krijgen alsnog de titel aan te passen.

Zucht…

Maar goed, probeer de positieve kant ook te zien.  Misschien krijgen we met het huwelijksargument nog een deel van dat tech talent overtuigd om naar Europa te emigreren.  En we kunnen blijven lachen met godsdienstgekke homofobe Amerikanen:

Vodpod videos no longer available.
Dit bericht werd geplaatst in P en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Proposition 8: we kunnen nog steeds lachen met Amerikanen (omdat huilen toch niet helpt)

  1. svanhasselt zegt:

    Ik vind het alles droef. De moeder van dat arm onschuldig wichtje heeft overigens fel geprotesteerd tegen het gebruik van haar wichtje in die campagne.

    zie http://www.noonprop8.com/articles/2008/10/26/Outraged-parents-demand-that-commercial-be-taken-off-the-air-immediately/#extended

    Uit dat filmpje haal ik ook dat er veel leugens zijn verteld. Men roept ‘de meerderheid heeft gesproken’. Maar het was wel een misinformed majority…

  2. Pingback: Hoera voor homohaat! Meer cultuur en creativiteit! « Om ter saaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s