De grootste Rus

Nederland koos Pim Fortuyn, Portugal koos Salazar – wie zouden de Russen gaan kiezen?

Jawel, de internet-verkiezing van de grootste Rus aller tijden – Imya Rossia, de Naam van Rusland – is begonnen. En inderdaad: Stalin ís kandidaat. Poetin overigens niet (hij zou waarschijnlijk gewonnen hebben).

Eveneens kandidaat zijn Lenin, en Iwan de Verschrikkelijke en diverse andere tsaren (Nicolaas II, Alexander II, Peter de Grote, Catharina de Grote). En Chroesjtsjev, en Jeltsin, en twee Sovjet-maarschalken uit de Tweede Wereldoorlog.

Maar er zijn dus veel echt goede kandidaten bij deze Russische verkiezing! Tolstoj, Dostojevskij en Poesjkin zijn natuurlijk van de partij, maar ook Gagarin, Sacharov, Mendelejev, Tsjaikovskij. En veldmaarschalk Koetoesov (die van de slag bij Borodino, en Oorlog en Vrede).

Die Sovjetmaarschalken zijn interessant: De een is Konstantin Rokossovskij: hij werd in 1937 als onderdeel van Stalins grote zuiveringen beschuldigd van verraad, gemarteld (“resulting in nine missing teeth, three cracked ribs, the removal of his fingernails, and three mock shooting ceremonies”), in de gevangenis gegooid – en in 1940 weer doodleuk door dezelfde Stalin in ere hersteld waarna hij Moskou – en Stalingrad, in de gelijknamige slag – van de ondergang redde.

De andere maarschalk, Georgij Zjoekov, is ook niet de minste (hij viel met het Rode Leger in 1945 Berlijn binnen), maar dan misschien net wat dubieuzer omdat hij in Warschau in 1943 aan de overkant van de rivier halt hield totdat de Nazis de daar uitgebroken opstand hadden neergeslagen en de stad met de grond gelijk gemaakt. Dat gebeurde op uitdrukkelijke orders van Stalin, en wat Zjoekov er zelf van vond staat ter discussie, maar het lijkt me toch een vlekje.

Drama dus! Heroïek en menselijk lijden! En als dat op zich al niet Russisch genoeg is, dan is daar om het helemaal af te maken de verkiezing zelf: je kunt in elk geval zo vaak stemmen als je wilt. De bewering dat de uitslag van tevoren al vast lag, berust echter op vuige roddels van buitenlandse inlichtingendiensten waaraan Omtersaaist geen enkel geloof wenst te hechten.

Stand op dit moment: De “bard” Vladimir Vysotskij op 1, Stalin op 2.

Dit bericht werd geplaatst in H en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s