Ethiek

Voor één keer een ernstig onderwerp op dit blog, omdat ik me er met de dag kwader over maak.

Zoals waarschijnlijk bekend zit de conservatief-christelijke partij Christen-Unie (zes van de 150 zetels in het parlement) in Nederland in de regering. Tot nu toe hadden we daar weinig last van: De partij is erg voor sociaal beleid, milieubescherming en ontwikkelingshulp. Zij beschikt verder over zeer gewetensvolle politici, voor wie de maatschappelijke onderbuik net iets minder prioriteit heeft dan voor veel van hun vakbroeders, en die zich daarnaast goed bewust zijn van de geringe steun die hun ethisch conservatisme heeft onder de Nederlandse bevolking.

Dat dacht ik allemaal, tot een paar dagen geleden.

Want toen barstte ineens een politieke discussie los over embryo-selectie. Kort gezegd gaat het daarbij om de vraag of vrouwen die draagster zijn van een zeer specifieke, erfelijke en kwaadaardige vorm van borstkanker, mogen kiezen voor IVF met een embryo dat is geselecteerd op het niet bezitten van het gen voor deze ziekte. Let wel, het gaat hier niet om zo maar een verhoogd risico: draagsters van het gen hebben 60-80% kans om borstkanker te ontwikkelen – en in een groot aantal gevallen overlijden ze daar dan aan.

De mediagenieke incarnatie van deze kwestie is de 23-jarige Nicky Westerhof. Zij is zelf draagster, haar moeder en grootmoeder overleden aan borstkanker, enkele van haar tantes hebben de ziekte, en zelf liet zij – net als veel andere draagsters – preventief haar borsten amputeren om daarmee haar kans op kanker te reduceren tot een vrijwel normaal niveau. Zij wil gebruik maken van embryoselectie omdat ze het gen dat zoveel ellende in haar familie veroorzaakt heeft, niet wil doorgeven aan haar kinderen.

Klompje cellen, gelijk aan een volwassen leven.De Christen-Unie ziet een bevruchte eicel en alles wat zich daaruit ontwikkelt als menselijk leven, ook al is het maar enkele cellen groot. Volgens deze partij moet embryo-selectie dus verboden blijven, en zij dreigt nu met een kabinetscrisis als ze daarin haar zin niet krijgt. Overigens: de perverse consequentie van dit standpunt is dat IVF met een niet-geselecteerd embryo, gevolgd door abortus wanneer na een paar weken blijkt dat het drager is van dit gen, in Nederland wél blijft toegestaan.

Ik ben atheist, maar niet van de antireligieuze soort die in katholieke landen gebruikelijk lijkt. Ik kan zelfs begrip opbrengen voor de opvatting dat iedere bevruchte cel gelijk staat aan menselijk leven. De vraag in welk stadium van de ontwikkeling een celklompje een menselijk persoon wordt, is sowieso een lastige, die zeker met de huidige stand van de medische kunde niet op grond van een eenvoudig criterium (na zoveel weken, als het buiten de baarmoeder in leven kan blijven) beantwoord kan worden.

Maar wat ik ronduit onethisch vind van de Christen-Unie, is dat die partij in het debat over deze kwestie draait en kronkelt om de ethische consequenties van haar standpunt maar niet openlijk te hoeven erkennen. Namelijk, dat bij het afwegen van de 100% sterftekans van een klompje van acht cellen tegen de 80% sterftekans van een volwassen mens, volgens de ethiek van de Christen-Unie het celklompje wint. Dat er, als het aan de Christen-Unie ligt, mensen gedwongen blijven worden tot het dragen van het leed van Nicky Westerhof – ook al is dat leed (levenslange onzekerheid of de ziekte zich zal ontwikkelen, amputatie van een deel van het lichaam, weten dat je het gen kunt hebben doorgegeven aan je kinderen) eigenlijk vrij eenvoudig te voorkomen.

En dat desondanks partijen als de Christen-Unie vooral zichzelf blijven beschouwen als de hoeders bij uitstek van ethiek en moraal.

Update: In dit opinie-artikel geven twee auteurs met een CU-achtergrond zelf aan wat volgens hen het probleem is met embryo-selectie. Maarten ’t Hart rekent in dit artikel op geheel eigen wijze af met het hellend-vlakargument.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in H en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ethiek

  1. pieterr zegt:

    Een Belgische embryo-selectie-boot voor de Nederlandse kust dan maar 🙂 ?

    (Geen idee of het in België toegestaan is, ik vermoed dat het debat gewoon nog niet gevoerd is – zoiets als de vrijheid die vrouwenkoppels al decennia lang hebben om zich te laten insemineren – voor de Franstalige christendemocraten plots wakker werden en dat wilden gaan verbieden een tijd geleden)

  2. hidh zegt:

    Volgens mij is het in België wel toegestaan om embryo’s te selecteren, want die optie werd genoemd door een van de vrouwen in het debat.

    Situatie is inderdaad waarschijnlijk analoog aan de inseminatie van vrouwenkoppels die jij noemt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s