De wondere wereld van het rechts nationalisme op Facebook

De groene Amsterdammer titelt dit weekend “Ruziën over Pisraël“:

De strijd in het Midden-Oosten leidt ook tot een onoverbrugbare kloof binnen de extreem-rechtse gelederen in Nederland. Wie moeten zij het meest haten: de joden of de moslims?

Het doet me denken aan diezelfde gespletenheid bij de rechtse Vlaams-Nationalisten. Niet dat die ook interviews weggegeven hebben bij het zestigjarig bestaan van Israël – even rondsurfen op Facebook is voldoende. Je vindt er zo direct een paar tientallen leden van KHVH, NSV Vlaanderen (en Leuven en Antwerpen), met onderling heen- en weergekriebel, activiteiten en vriendenlijsten.

Terug naar Israël nu: bij (de in het Vlaamse blogwereldje bekende) Tanguy Veys staat bijvoorbeeld:

Maar een hem bevriend KVHV‘ertje vindt dan weer:

Nu hebben die jongens wel meer problemen éénmaal ze over de grenzen kijken… Tegelijk vriendjes zijn met Baskische separatisten (die van oudsher Vlaamsgezinde sympathie meedragen, maar eigenlijk zelf links zijn) en uiterst-rechtse Spanjaarden van Opus-Dei signatuur… of analoog, met de Britisch National Party-aanhangers die spugen op die IRA-honden, of Servische nationalisten en Kosovaarse onafhankelijkheidsstrijders, je moet het maar doen.

Maar het meest bevreemdende van al is de ongecomplexeerdheid waarmee deze aanhangers van de traditionele waarden zich in het Sodom en Gomorrah van Facebook bewegen. Een uitnodiging voor een Latijnse mis volgens de oude ritus (screenshot) tussen de pokes en de bitch slaps… “Supporters of the old regime” (“where God is the center, where nobility, both of birth and of action, is honored“, zie screenshot) die verder de alomtegenwoordige Boob Pics, Youtube virals en Fun Wall kettingforwards op hun profieltjes staan hebben.

Bovenstaande verdedigers van de “oude christelijke en volkse waarden”, flirtende Saoudische meisjes met profielfoto’s in Nikaab, of (gewaagd of zelfs levensgevaarlijk!) een stukje voorhoofdhuid met één haarlok zichtbaar, Europese jonge moslims die zoeken naar een invulling van hun geloof, allemaal zitten ze samen op Facebook, allemaal hebben ze hun identiteit, onderlinge connecties, ideeën, dromen en aspiraties toevertrouwd aan één en dezelfde gigantische database. Verbaast het dat sommigen hierin de hand zien van de CIA? (Zie onderaan dit artikel voor de link tussen de vroege Facebook financiers en een CIA investeringsvehikel.)

En als het al geen meesterstuk is van de CIA, dan zijn Zuckerberg en Peter Thiel er toch in geslaagd om al die tegenstanders van het liberale kapitalisme in kaart te brengen om ze met gepersonaliseerde advertenties… meer te doen consumeren.

Dit bericht werd geplaatst in P en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De wondere wereld van het rechts nationalisme op Facebook

  1. Pingback: godworst » links for 2008-05-11

  2. Pingback: On a des choses à se dire » Archive du blog » Des liens en Flandre - 11/05/08

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s