Atomium

The image of the Atomium is protected since its construction. It’s mandatory to gain approval from the asbl/vzw Atomium and the SABAM, before copying or broadcasting the image of the Atomium. It is also necessary to mention “copyright asbl/vzw Atomium”.

Van hier, naar aanleiding van 1 en 2.

Atomium

En nu vraag ik mij écht af wat ze daaraan gaan doen?

Dit bericht werd geplaatst in 2075, atomium, auteursrecht, Brussel, copyright, erfgenamen, Expo 58, foto, P, SABAM, Waterkeyn. Bookmark de permalink .

7 reacties op Atomium

 1. Myle zegt:

  ’t is belachelijk, en ’t is ook weer niet raar dat SABAM er tussen zit. Na Scientology mogen ze SABAM aanpakken … even erg, zo niet erger.

 2. fotomart zegt:

  pff! en dat voor een 50-jaar-stuk-oudijzer!

 3. Karen zegt:

  amai, dat is echt wel straf!
  Geen foto’s van het atomium dan maar…

 4. hidh zegt:

  Hetzelfde probleem speelt met de veel recentere creatie van het Europees Parlement in Brussel: in 2002 ontstond er een mediarelletje doordat de architect van het gebouw, de Belg Michel Boucquillon, geld wilde zien voor iedere afbeelding die van het gebouw gemaakt wordt.

  Volgens EU-Richtlijn 2001/29 (de copyright-Richtlijn) kunnen lidstaten in elk geval “het gebruik van werken, zoals werken van architectuur of beeldhouwwerken, gemaakt om permanent in openbare plaatsen te worden ondergebracht” expliciet in hun wet uitzonderen van copyright. Dit heet de vrijheid van panorama, en België is (met Frankrijk, Hongarije en het GOS) één van de Europese landen waar die vrijheid niet is geïmplementeerd in de nationale wet.

  Het is volgens de Belgische auteurswet overigens wel toegestaan om foto’s te nemen waar het beschermde werk (i.c. het Atomium of het Europees Parlement) niet het hoofdonderwerp van de foto is (artikel 22 paragraaf 1 sub 2: [De auteur kan zich niet verzetten tegen] “de reproduktie en de mededeling aan het publiek van een werk tentoongesteld in een voor het publiek toegankelijke plaats, wanneer het doel van de reproduktie of van de mededeling aan het publiek niet het werk zelf is;”).

 5. Benjamin zegt:

  http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/243611/2008/04/15/Auteursrechten-op-Atomium-versoepeld.dhtml

  Auteursrechten op Atomium versoepeld
  Dit jaar mogen foto’s van het Atomium onder bepaalde voorwaarden gepubliceerd worden in het kader van het vijftigjarige jubileum van Expo 58. Dat meldt Ilse De Braeckelaer van de persdienst van vzw Atomium. Andere jaren mag dat enkel mits betaling van auteursrechten.

  Media die in 2008 foto’s van het Atomium publiceren, moeten de copyright vermelden. Bovendien moet het om nieuwsgaring gaan. Wie aan die voorwaarden voldoet, moet geen auteursrechten betalen. Elk gebruik, verspreiding en/of reproductie van het Atomium moet wel nog meegedeeld worden aan de vzw Atomium of aan de beheersmaatschappij SABAM.

  Prijzige gevolgen
  “Kunstwerken zijn beschermd zolang de kunstenaar, in dit geval architect André Waterkeyn, leeft en tot zeventig jaar na zijn dood. De familie van Waterkeyn eist de auteursrechten op het Atomium op bij de beheersmaatschappij, zodat iedereen die de beelden voor commerciële doeleinden gebruikt die moet betalen,” aldus Renate Maes van SABAM.

  Als iemand die regels aan zijn laars lapt, kan dat prijzige gevolgen hebben. Er hangt een prijskaartje van 91,54 euro vast aan het plaatsen van een foto op een internetsite.

  Ludieke actie
  De stad Mechelen heeft begin april nog een ludieke actie gevoerd tegen de hoge auteursrechten. De makers van een website over de herdenking van Expo 58 in Mechelen zochten mensen die het Atomium op oude familiefoto’s via Photoshop weg konden werken. De vzw Atomium laat nog weten dat ze naar aanleiding van de viering van 50 jaar Expo 58 geen auteursrechten heft op amateurfoto’s, zeker niet als die gebruikt worden voor de aankondiging van een tentoonstelling of evenement. (belga/svm)
  15/04/08 18u33

 6. Pieterr zegt:

  @Benjamin: ah wat een opluchting! Geen nachtelijk aanbellen en mannen in lange zwarte jassen voor de deur dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s