Aantal lezers via RSS (nieuw bij WordPress.com)

De jongens van WordPress.com hebben niet stilgezeten en tonen nu ook het aantal keer dat een blogpost via een RSS-lezer ofte Feedreader werd bekeken. Als voorbeeld de statistieken voor het bericht met het Bill Gates filmpje van 5 dagen geleden:

Blogstatistieken bij WordPress.com

In het donkerblauw het aantal weergaves van die pagina op omtersaaist.net zelf, in het lichtblauw het aantal keer dat de post in een feedreader bekeken is**: 39 keer op dag één, 16 keer de 2de en 5 keer de derde dag.

In principe wordt een post in een feedreader maar één keer bekeken, dus uit deze kleine steekproef (resultaten bij andere posts zijn gelijklopend) kunnen we besluiten dat we zo’n ruwweg zo’n zestigtal trouwe RSS-lezers hebben (die hun lezer elke dag of om de paar dagen openslaan)***.

Voor wie het nog in Keulen hoort donderen als het over RSS of feeds gaat, even dit citaat van bij de grootste Vlaamse Blogger:

Iedereen die meer dan een paar weblogs wil volgen, doet dat best met een ding dat RSS-feeds leest.

Elk weblog heeft zo’n feed, en daarin komen alle nieuwe artikels. Je neemt daar een abonnement op, en dan kun je alle weblogs in één plaats lezen, zonder ze allemaal te moeten afgaan.

Er bestaan feed readers voor Windows, FeedDemon bijvoorbeeld, en feed readers voor Mac, NetNewsWire bijvoorbeeld. Er bestaan ook (gratis) feed readers die alleen online werken, zoals Google Reader of Bloglines. Een groot gemak, echt waar.

Echt waar!

** De mensen die ons volgen door af-en-toe-eens-naar-de-homepage-komen-kijken, die zitten daar dus niet bij.
*** Er zijn ook andere manieren om het aantal RSS-abonnees te meten, zoals bv via Feedburner, maar dat heeft het nadeel dat er ook heel veel “dode” accounts worden meegeteld: mensen die ooit Bloglines gebruikten bijvoorbeeld, maar nu al lang niet meer.

Dit bericht werd geplaatst in aantal lezers, bloglezers, bloglines, Feed-lezer, Feeddemon, feedreader, feeds, Google reader, Netnewswire, omtersaaist, P, RSS, RSS-lezer, RSSreader, statistieken. Bookmark de permalink .

8 reacties op Aantal lezers via RSS (nieuw bij WordPress.com)

 1. Benjamin zegt:

  Ik RSS niet*, maar kom dagelijks ff piepen…

  Ik maak wel gebruik van Het.Holebi.Net 🙂

 2. Dirty Jos zegt:

  Count me as one RSS-please!

  Wel netjes dat je dit meldt, kan ik het zelf ook even nakijken.

 3. futtta zegt:

  als ik me niet zeer vergis, toont feedburner toch geen “dode” rss-abonnees?

  In de feedburner help lees ik idd;
  “FeedBurner’s subscriber count is based on an approximation of how many times your feed has been requested in a 24-hour period.”

  Wat niet wegneemt dat de toevoeging van deze info aan de wp-stats een goeie zaak is, natuurlijk 🙂

 4. Dikkie zegt:

  @futta: Maar in diezelfde help staat evengoed: “Subscribers is an approximate measure of the number of individuals currently subscribed to your feed.” Dus ja… Persoonlijk kijk ik vooral naar de Reach.

 5. Pieterr zegt:

  @Futta: met “dode” accounts bedoelde ik “dode accounts bij online feedreaders”, zoals Bloglines.

  Voor desktop feedreaders (zoals Greatnews, Feeddemon) zal Feedburner zich, zoals ze zeggen, baseren op de trafiek van de laatste 24u (vandaar ook dat je aantal subscribers op maandag altijd hoger ligt, als mensen terugkomen van het weekend 😉 ).

  Maar de online feedreaders, zoals Bloglines en Google Reader gaan de feeds ééns in de zoveel tijd ophalen voor al hun gebruikers tegelijkertijd. Dus daar moet Feedburner gewoon vertrouwen op de cijfers die zij rapporteren (je kan dat ook zien in je eventuele eigen serverlogs: het zit in de user-agent die ze doorgeven).

  En dus als je bv vroeger Bloglines gebruikte en nu Google reader dan word je twee keer meegeteld.

  Wat WordPress meet is inderdaad hetzelfde als de “reach” bij Feedburner, zoals Dikkie aanstipt.

 6. Dikkie zegt:

  @Pieterr: Maar FeedDemon synchroniseert online met NewsGator. Dus geldt daar dan niet hetzelfde verhaal als voor Bloglines en Google Reader? Sinds FeedDemon gratis is, zijn de lezers via NewsGator omhoog geschoten in mijn Feedburner en blijven ze ongeveer constant. Daarbij komt nog dat er sinds gisteren ook nog eens apart FeedDemon lezers worden gedetecteerd door Feedburner. Die stats worden daar dus met de dag onbetrouwbaarder…

 7. Pieterr zegt:

  @Dikkie over Feeddemon: ah ok, niet aan gedacht, in dat geval is het inderdaad hetzelfde verhaal als Bloglines/Google Reader.
  Nu, je _kan_ Feeddemon wel zonder die Newsgator synchronisatie gebruiken en dan gaat het programma altijd zelf gaan checken voor updates.

 8. Pingback: Blogmoeheid « Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s