Radio Milles-Collines versus de collaboratie: Deborsu en Leterme aan elkaar gewaagd?

Speaking of Godwin’s law: tijd om eens oude koeien uit de gracht te halen. “Oud” is in dit geval: vijf weken geleden, een politieke eeuwigheid bijna. Om even het geheugen terug te spoelen naar de rel van dat moment:

  • Bart De Wever vond de excuses van Patrick Janssens voor de betrokkenheid van het Antwerps stadsbestuur maar niks: politiek opportunisme tegen Vlaams Belang, aldus Bart, en bovendien “gebruikt Israël in Palestina technieken die aan dat duistere verleden doen terugdenken”)
  • De Wever krijgt een storm van kritiek over zich heen, biedt zijn verontschuldigingen aan voor het kwetsend effect van zijn woorden, maar komt ’s anderendaags in de krant niet terug op de grond van zijn uitspraken

Bekijk nu effe wat Christophe Deborsu (jawel, de RTBF-sterjournalist die Leterme de Brabançonne deed zingen en ook blogt bij de VRT) daarvan maakt in het RTBF avondjournaal van 6 november:

Mocht je ’t niet begrepen hebben, hier nog effe de slotcommentaar:

“Une affaire qui ne devrait pas trop le fragiliser en Flandres, car 61% des lecteurs du journal “De Standaard” estiment acceptable les propos du président de l’ NVA. Le nord du pays n’en a pas fini avec ses vieux démons”

Het noorden van het land is nog niet van zijn oude duivels af“. Kijk, dat maakt mij dan weer witheet van woede… Ik begot, het type pinko-Dansaertvlaming (nou ja, dat is: als ik in Brussel gewoond had) die er zich voor schaamt niet perfect tweetalig te zijn en wiens grootste act van Vlaamsgezindheid erin bestaat dat ik ooit nog voor Spirit gestemd heb…

Natuurlijk waren die uitspraken van De Wever ongelooflijk dom en lomp. Op het moment dat er excuses worden aangeboden voor de Shoah ga je niet effe “nuanceren” (als politicus hoor je te weten wat timing is), en de koppeling met de huidige politiek van Israël is plat populistisch. Maar daarvoor heeft hij zich geëxcuseerd, hier effe zoals hij het formuleert tegen Le Monde:

“Je voulais mettre en question la pertinence du pardon en général et celle de la culpabilité d’une ville entière”, se justifie le président de la NVA, historien de formation et issu d’une famille liée à la collaboration. Il a finalement présenté ses excuses à la communauté juive. “J’ai eu tort d’oublier que j’étais un homme politique et que la politique n’admet pas les subtilités de l’Histoire”, insiste-il.

Mag de man echter niet zeggen dat “niet heel Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegewerkt aan de jodenvervolging“? En mag hij, zoals overigens de meeste Belgen (en Franstaligen nog meer dan Vlamingen), geen vragen hebben bij de huidige politiek van Israël?

Dat je bij elke kritiek op Israël emotionele reacties krijgt uit (een deel van) de Joodse gemeenschap, is normaal – hun familieleden en vrienden wonen daar. Dat je als journalist, ongetwijfeld tegen beter weten in, dat gaat misbruiken om de mythe van de massaal collaborerende Vlamingen in stand te houden… is manipulatie. Een mythe die de Franstaligen gecreëerd hebben om elke vorm van regionalisme af te doen als reactionair nationalisme, dat ons regelrecht naar duistere tijden terugvoert… Als we Godwin’s law mogen geloven, misschien niet de beste verdediging tegen het radicaliseren van de Vlamingen…

(Overigens werd in datzelfde RTBF-journaal meesmuilend gedaan over de boetes die De Lijn uitdeelt aan busmaatschappijen in onderaanneming die de taalwetgeving niet naleven, zie tweede bericht hier)

Hmm, al een maand geleden en ik word er nog altijd heftig van… Tijd om aan wat luchtigers te denken?

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Antwerps stadsbestuur, Bart De Wever, Christophe Deborsu, De Wever, Deborsu, excuses, godwin's law, Holocaust, Joodse gemeenschap, Leterme, P, Radio Milles-Collines, RTBF, shoah. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s