Gemeenschap is leuk

Gemeenschap is leuker met twee

Aldus Spirit.  In de talen van beide geliefden dan nog wel!  Maarrr…  ook hier kom ik weinig te weten waar we met love child Brussel heen moeten na de scheiding van tafel en bed.  Of gaat het, met Brussel erbij, eerder over een ménage à trois, in een ongemakkelijke driehoeksrelatie?

Dit bericht werd geplaatst in België, Brussel, campagne, gemeenschap, gemeenschappen, gewesten, gezin, huishouden, leuk, liefde, metafoor, P, partners, Spirit, Vlaanderen, wallonië. Bookmark de permalink .

8 reacties op Gemeenschap is leuk

 1. hidh zegt:

  Ha nee hoor. Spirit probeert gewoon te scoren bij de Che-t-shirts dragers (en houdt verder gewoon vast aan verdere defederalisering).

 2. Jefrey Van der straeten zegt:

  Ik heb de site http://www.gemeenschapisleuk.be eens grondig bekeken. Spirit heeft zijn voorstel wel degelijk goed uitgewerkt. Ook voor Brussel is er een oplossing. Dat spirit vasthoudt aan een gewone defederalisering is dan ook je reinste waanzin!

 3. hidh zegt:

  Hmm, ik provoceerde natuurlijk wel een beetje. Maar Spirit is voor een confederatie waarin het federale niveau minder bevoegdheden overhoudt dan nu.

  Dat is wel degelijk een defederalisering, en geen van de Franstalige partijen is daar op dit moment voor gewonnen.

 4. Pieterr zegt:

  Hihi, Hidh is óf niet vertrouwd met onze Belgische taalbijzonderheden, óf probeert ons op te voeden 🙂 …

  Aangezien België vroeger een centrale staat was, heeft de term “federalisme” en “federalisering” in de Belgische context de betekenis van “decentraliseren” gekregen – meer bevoegdheden voor de gewesten/gemeenschappen (het omgekeerde dus van “meer bevoegdheden voor de federale staat”, wat het buiten België betekent).

  Strikt genomen is de term “defederaliseren” hier juist (weghalen van de federale staat), maar voor (onze en dus ook Jefrey’s) Belgische oren klinkt dat dan als “tegengesteld aan federalisme”, tegengesteld aan verder decentraliseren.

 5. jefrey zegt:

  Uiteraard: it’s in a name. Federatie en confederatie: er bestaan honderden definities over. Echter, bij federatie ligt het zwaartepunt bij de federale overheid, terwijl bij het spirit voorstel over de confederatie het zwaartepunt ligt bij de gemeenschappen. Dit is een verschil met de staatshervormingen waarbij er telkens een bevoegdheidje hier en daar werden overgedragen.

 6. hidh zegt:

  Laat ik het dan nog eens vertalen: Spirit wil de situatie niet houden zoals ze is, maar bevoegdheden decentraliseren van de federale staat naar de gewesten. Dit in tegenstelling met de wens van de Franstaligen en van campagnes als deze.

  Overigens vind ik het onderscheid tussen federatie en confederatie gezocht (en dus irrelevant): in beide gevallen is de bevoegdheidstoedeling bottom-up, van de deelstaten naar het federale niveau. Dit in tegenstelling met eenheidsstaten als Nederland, waarbij het de centrale staat is die top-down bevoegdheden toewijst aan de lagere staatsniveaus.

  Federatie/confederatie/eenheidsstaat zegt op voorhand niets over de mate van (de-)centralisatie, i.e. welk niveau de meeste bevoegdheden heeft. Eenheidsstaat Nederland is waarschijnlijk verder gedecentraliseerd dan sommige federale staten.

 7. hidh zegt:

  Pfff…

  Het feit dat Zwitserland bv nog steeds Confoederatio Helvetica/Schweizerische Eidgenossenschaft/Confédération Suisse/Confederazione Svizzera/Confederaziun Svizra heet, geeft al aan hoe ambigu het onderscheid is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s