Liever Belg dan Nationalist

Liever Belg Dan Nationalist - geniale slogan met de drie kleuren van de Belgische vlag

Geniale slogan/sticker (hiervandaan).

Uitleg voor onze Nederlandse vrienden van deze paradox: voor Vlamingen heeft “België” nauwelijks nog betekenis – het wordt hoogstens gebruikt in een context van zelfspot. Het concept “Belgisch nationalisme” is een contradictio in terminis (of hoogstens een grap). Bij vooral jonge alternativo’s wint het etiket “Belg” daarom weer aan populariteit, om zich af te zetten tegen de overheersende lichtelijk zelfingenomen Vlaamse retoriek van onze politici. Belgitude als tegenidentiteit dus.

Dit bericht werd geplaatst in anti-nationalisme, België, Belgisch nationalisme, Belgische driekleur, Belgische identiteit, Belgische vlag, Belgitude, P, slogan, sticker, tegenidentiteit, Vlaanderen, Vlamingen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Liever Belg dan Nationalist

 1. hidh zegt:

  Bij vooral jonge alternativo’s wint het etiket “Belg” daarom weer aan populariteit,…

  Zijn dat dezelfden als die types die met Che op hun borst rondlopen? Of “CCCP”?

 2. pieterr zegt:

  Haha.
  Soms wel ja 🙂

  Net zoals de Belgische driekleur, allemaal symbolen waaraan ze hun eigen nieuwe, vriendelijke invulling geven hee!

 3. hidh zegt:

  Goh, wat voor politieke symbolen of politieke leiders kan ik nog meer bedenken die voor zo’n behandeling in aanmerking zouden komen…

 4. Pingback: Steun steun « voor waar.

 5. hidh zegt:

  Voor waar komt klaar van deze belgicistische orgie?

 6. Eric Galle zegt:

  Lees eens het boek “Het Belgisch Labyrint, (Wakker worden in een ander land)” van Geert van Istendael. Een echte aanrader als je iets van de “Vlaamse strijd” wil begrijpen… Als je Vlaming bent, dan zal je je ná het lezen nog een stuk meer Vlaming voelen. Je zal dan ook verstaan waarom de noemer België mag blijven bestaan, maar dat we toch moeten scheiden van tafel en bed met de Walen, want er is nooit een slechter huwelijk geweest dan dit!

  • pox zegt:

   Ik denk dat je beter in de toekomst leeft.
   Er is bijna geen enkel land in europa die nog hetzelfde is qua grondgebied als 350 jaar geleden, en men in zeer veel europese landen 2 tot 3 talen spreekt binnen het land.
   Samen sta je sterker, heb je meer macht en blijft je land zichtbaar op de kaart.
   Andere landen zouden vechten voor een stuk grond bij te hebben, Racistische en nationalistische politiekers zouden het liever weggeven aan frankrijk.
   Voor dat Vlaanderen bestond was er ook nog een land die Belgica heete (+- 100 na Christus) , toevallig was dat veel groter en bestond Nederland nog niet.
   Ik wil maar zeggen dat alles veranderd en men niet altijd in het verleden moet blijven hangen, met solidair zijn zal men veel verder komen.

 7. pieterr zegt:

  Hoi Eric,

  bedankt voor de tip, maar voor alle duidelijkheid: de vlag-slogan is een citaat, geen stellingname.

  Wel vraag ik me af: wat met het kindje Brussel als we scheiden van tafel en bed met “de Walen”?

  Het (bijna) miljoen franstalige Brusselaars wil niet mee in een (meer) zelfstandig Vlaanderen, en Vlaanderen wil Brussel niet kwijtspelen.

  Menig slecht huwelijk wordt in stand gehouden omwille van de kroost…

 8. Eric Galle zegt:

  Zoals Louis Tobback ooit voorstelde in de zevende dag… rond Brussel een muur bouwen en er een Europees gebied van maken…

 9. pieterr zegt:

  Muren rond steden – volgens mij is dat wat uit de mode geraakt 🙂

 10. liefdeenhondjes zegt:

  Ach, ‘liever Belg dan nationalist’! Alsof dat geen valse keuze is. Alsof Belg willen zijn ook geen nationalisme inhoudt. Alsof al dat gewoel, schijnvechten en misschien wel echt gemeende manoeuvres op éen cm² niet ijdel zijn in het licht van de eeuwigheid, of laten we zeggen vanuit een panoramisch perspectief terugkijkend over enkele honderden jaren. Wanneer begrippen als ‘België’, ‘Vlaanderen’ en ‘Wallonië’ verdampt zullen zijn tot niéts. Wanneer misschien alleen Brussel nog als begrip sterk staat. Wanneer de mensheid misschien meer worstelt met transspecistische aliens dan met Vleu en Weu. Enfin, zo denk ik erover. Getekend, Georges. (ps mijn site is nog véeeel saaier dan die van u!)

 11. Wel Pieterr, dan heb jij die 555 pagina’s plus 200 voetnota’s vreselijk snel gelezen! (Of heb je gewoon de korte inhoud doorgenomen?) Mvg, Georges met s.

 12. Pingback: Download "The Motorcycle Diaries" (over Ché Guevara) « Om ter saaist

 13. Pingback: On a des choses à se dire » La Belgique ne vient pas du fond des âges… mais court le risque d’y retourner!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s