Et pour les Flamands… on a Babelfish!

Elargissement de Bruxelles

Les divergences de vues quant au devenir institutionnel de notre Etat empêchent la constitution d’un nouveau gouvernement fédéral. Les équilibres institutionnels existants ainsi que les droits des francophones vivant en périphérie de Bruxelles sont clairement menacés:

  • d’une part, par les exigences avancées par certains partis politiques lors des négociations visant à constituer une majorité fédérale dite « Orange bleue »;

  • d’autre part, par les propositions de loi, pendantes à la Chambre, qui projettent de scinder la circonscription électorale de Bruxelles-Hal-Vilvorde.

Uit de petitie voor de uitbreiding van het Brussels gewest, “afin de préserver les intérêts économiques et la stabilité politique de la Belgique fédérale et de ses composantes, afin de garantir les droits des habitants de la périphérie bruxelloise“.  Uiteraard kan niemand daar wat tegen hebben, en dus is de petitie netjes tweetalig zoals dat past in een tweetalig land:

Uitbreiding van Brussel

De meningsverschillen over het institutioneel worden van onze Staat verhinderen de samenstelling van een nieuwe federale regering. Het bestaande institutioneel evenwicht, evenals de rechten van de Franstaligen die in de rand van Brussel wonen, worden duidelijk bedreigd:

  • enerzijds door de eisen die door bepaalde politieke partijen bij de onderhandelingen naar voren worden gebracht, om een federale meerderheid te vormen genoemd « oranje-blauw »

  • anderzijds door de wetsvoorstellen, hangend aan de Kamer, die plannen om het kieskring van Brussel-Halle-Vilvoorde op te splitsen.

Het “institutioneel worden van onze Staat”?  “hangend aan de Kamer“?  Waar halen ze dat nu vandaan?  Ah, ik zie het, van Babelfish*!  Hmmm, misschien plaatst dat de tweetaligheid van het initiatief enigszins in perspectief?

* voor het geval teksten ondertussen zouden zijn aangepast: hier de Nederlandse tekst zoals hij nu op de site staat, en hier de vertaling van Frans naar Nederlands door Babelfish. 

Dit bericht werd geplaatst in België, Brussel, Brussel-Halle-Vilvoorde, P, petitie, regeringsvorming, uitbreiding van het Brussels gewest, Vlaanderen, wallonië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s