Oude vrienden

Het Nederland van Balkenende schiet Leterme te hulp:

‘Twee derde Nederlanders voor fusie met Vlaanderen’

AMSTERDAM – Twee derde van de Nederlanders ziet een samenvoeging van Nederland en Vlaanderen wel zitten. Ruim 85 procent is voor intensievere samenwerking met de Belgen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van RTL heeft uitgevoerd. In België woedt een politieke discussie over het hervormen van Vlaanderen en Wallonië.

(Volkskrant 21 augustus 2007)

Neo-kolonialisme? Anschluss? Rattachement à la hollandaise? Welnee! Door de politieke beroering die Nederland al sinds de Fortuyn-revolutie van 2002 in zijn greep houdt, zijn de Nederlanders BelgiëVlaanderen gaan zien als een wonder van politieke stabiliteit en gematigdheid. Bovenstaande is dan ook te beschouwen als een noodkreet aan de taalbroeders in het zuiden: Red ons! Verlos ons van de stem des volks! Geef ons het cordon sanitaire!

(Noot voor Vlaamse lezers: Het onderscheid tussen Vlaanderen en België is voor Nederlanders zo onduidelijk dat het gewoonlijk niet gemaakt wordt. In het Volkskrantartikel zijn beide termen dan ook onderling uitwisselbaar. Steeds wordt eigenlijk Vlaanderen bedoeld. Of België, daar wil ik vanaf zijn.)

Dit bericht werd geplaatst in Anschluss, balkenende, België, BHV, Brussel, cd&v, CDA, CDH, cordon sanitaire, Di Rupo, enquête, FDF, formatie, fortuyn, H, Leterme, Milquet, MR, Nederland, NVA, OpenVLD, PS, Rattachement, Reynders, staatshervorming, Verhofstadt, Vlaanderen, VLD. Bookmark de permalink .

4 reacties op Oude vrienden

 1. Ecce Homo zegt:

  Na 176 jaar is dat veel te laat. Er zijn meer verschillen dan gelijkenissen. Ik ben blij met ons Belgenlandje…

 2. hidh zegt:

  Tsss, verwend nest… doe ook eens wat voor een ander!

  😉

 3. Ecce Homo zegt:

  Hoe bedoel je? Wil je absoluut VL bij NL?

 4. hidh zegt:

  Ik niet per se hoor (al zou ik er persoonlijk geen probleem mee hebben: dat eeuwenoude nationale culturen zoiets in de weg zouden staan vind ik visieloos gezever, en in de Europese context zou het zelfs zeker voordelen hebben).

  Maar tweederde van de Nederlanders ziet het kennelijk wel zitten volgens die enquête. Al zou ik dat toch met een korrel zout nemen: de discussie speelt absoluut niet in Nederland. Wat het aantoont is dat Nederlanders geen antipathie koesteren tegen de Vlamingen, maar ik zou niet meteen concluderen dat ze nu vragende partij zijn voor een NL-VL unie of federatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s