Speciaal voor de Nederlandse vrienden: wat ze niet mochten zien van de EO

Bovenstaand filmpje uit “Food for thought”, de laatste aflevering van de natuurfilmserie “The Life of mammals” van David Attenborough. De aflevering die door de Evangelische Omroep van de Nederlandse TV werd gehouden de , omdat ze al te veel verwijzingen naar de evolutietheorie bevatte…

Er werd er ook in andere afleveringen van de serie gesnoeid, zoals gedemonstreerd deze 1, 2, 3 Youtube-filmpjes. Naar verluidt gelooft 61% van de EO-kijkers dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen.  Canvas op de VRT heeft voor zover we weten niet gecensureerd, maar gelovig Vlaanderen heeft natuurlijk wel een verlicht leider ;-).

Dit bericht werd geplaatst in censuur, Darwin, David Attenborough, EO, Evangelische Omroep, evolutie, evolutietheorie, Food for thought, Nederland, Nederlands, P, The Life of mammals. Bookmark de permalink .

19 reacties op Speciaal voor de Nederlandse vrienden: wat ze niet mochten zien van de EO

 1. Pingback: Evangelische omroep censureert natuurfilms — Michel Vuijlsteke's Weblog

 2. Ecce Homo zegt:

  Eigenlijk feitelijk… moeten we verwonderd zijn?

 3. hidh zegt:

  Naar verluidt gelooft 61% van de EO-kijkers dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen.

  Dat moet zijn: 61% van de EO-leden. In het Nederlandse omroepstelsel is dat een essentieel onderscheid. De EO heeft ongeveer 500 000 leden, waarbij je ervan uit mag gaan dat het grootste deel van de doelgroep (ethisch-conservatieve protestantse christenen) ook daadwerkelijk lid is. Ter vergelijking: de progressieve omroep voor intellectuelen (de VPRO), met een bij uitstek niet georganiseerde achterban, heeft toch nog ongeveer 360 000 leden (2004).

  De EO trekt voor sommige programma’s natuurlijk wel veel kijkers die niet tot de achterban behoren, bijvoorbeeld met de natuurdocumentaires waarmee hij een reputatie heeft hoog te houden. Dat maakt het censureren van de evolutie des te kwalijker (ook al is eveneens al tientallen jaren bekend dat de EO dat doet – we hebben het wel over komkommernieuws).

 4. Heel goed dit stukje te zien. De zin: Would it be time to control the population is een hele indringende vraag!! Dank hiervoor.

 5. yab zegt:

  Wow, ik ben geshockeerd dat dit soort religieuze censuur de grote plas heeft overgestoken.

 6. coen zegt:

  leer aub eens nederlands schrijven voor je zo een commentaar publiceert.

 7. schaakmatt zegt:

  De EO doet dit alleen maar omdat Arie Boomsma belazerd is door Matt Hoorn
  http://devriendenvanmatt.wordpress.com

 8. Pingback: David Attenborough’s merkwaardigste moment « Om ter saaist

 9. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 10. hidh zegt:

  Ben toch best benieuwd welke taalfouten Coen op het oog heeft. Met het weglaten van hoofdletters en interpunctie kan het alvast niks te maken hebben…

 11. Ecce Homo zegt:

  BBC treedt niet op tegen evolutiecensuur van EO
  door Els Maes

  Hilversum l De Evangelische Omroep (EO) heeft bij monde van directeur Henk Hagoort toegegeven dat de omroep inderdaad al jaren BBC-documentaires ‘aanpast’ (DM 30/7), maar ziet daar verder geen graten in. Bij de BBC ligt men schijnbaar niet echt wakker van de censuur.

  Volgens de EO was de BBC trouwens op de hoogte van het feit dat bepaalde delen uit de serie werden geweerd. Zo werd overeengekomen om slechts negen van de tien afleveringen uit te zenden, omdat de laatste de afstamming van de mens belicht.
  “We willen ons liever niet in deze discussie mengen. Dit is een zaak van de EO, niet van de BBC”, klinkt het op de BBC-persdienst. “Wanneer onze documentaires door andere zenders worden aangekocht, wordt toelating verleend om minimale aanpassingen te doen”, vertelt Marc McDonald van BBC Worldwide. “Zenders moeten onze films soms inkorten of tijd vrijmaken voor reclameonderbrekingen. Als we onze reeksen willen verkopen, moeten we daar flexibel in zijn.” En wat als de aanpassingen verregaande inhoudelijke consequenties hebben, zoals bij de EO het geval is? “Wanneer een reportage vertaald wordt, zullen er altijd wijzigingen zijn. We willen ons inhoudelijk over deze zaak niet uitspreken: daar mag iedereen zijn eigen mening over hebben.”
  Of de onverschilligheid van de BBC ook opgaat voor ‘hun’ Sir David Attenborough, die de betrokken reeks zelf maakte en presenteerde, blijft nog maar de vraag. In verschillende interviews over zijn werk bestempelde Attenborough zichzelf als een agnosticus. In een interview uit 2003, naar aanleiding van het afwerken van de reeks The Life of Mammals, vertelde Attenborough hoe frustrerend hij het vond om telkens weer geconfronteerd te worden met reacties van kijkers die het creatonisme aanhangen en zijn visie op de evolutie verwerpen. “Ik krijg erg vaak brieven die starten met enkele vriendelijke woorden, maar vervolgen met: ‘We vragen ons af waarom je nooit melding maakt van de almachtige God, die elk van deze wezens geschapen heeft'”, aldus Attenborough.
  Naar eigen zeggen is Attenborough vooral allergisch voor wat hij zelf de ‘sentimentalisering’ van de natuur noemt. “Wanneer creatonisten het hebben over de creatie van God, denken ze aan kolibri’s en orchideeën en mooie dingen. Ik denk aan een parasietworm die zich door het oog van een onschuldige Afrikaanse jongen boort en hem blind maakt. Dat lijkt me niet in overeenstemming met de barmhartige God waar sommigen in geloven.”
  “Er zijn zoveel fabeltjes over het ontstaan van de mens. Het enige wat mij interesseert zijn de bewijzen. Waar je ook zoekt, er bestaan alleen bewijzen die de evolutieleer staven. Als er een hogere schepper aan het werk is, dan heeft Hij voor natuurlijke evolutie gekozen, als een manier om het leven op aarde vorm te geven. Dat lijkt me absoluut geen godslaster om dat te verkondigen.” (EMa)

  De Morgen, 31.07.2007

 12. Ecce Homo zegt:

  Een interessant gegeven, die EO-censuur, maar zoals ik al eerder zei, ben ik niet verrast. Wel is het hypocriet. Zend het dan niet uit.

 13. Pingback: Peter's Blog

 14. Pingback: Kwamkwammer: een pleidooi voor komkommertijd « Ecce Homo

 15. Pingback: Geen zendtijd voor Darwin « Humanieuws

 16. Pingback: Survival? « Wonderwalk

 17. Pingback: Overleven? « Wonderwandeling

 18. Pingback: Happy Darwin Day! « Om ter saaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s