Si j’habitais Bruxelles ou la Wallonie…

Stemtest 10 juni Franstalige partijen…

(Stemtest door RTL, gezien hier, en ook nog bij Pietel en LVB

Een advies dat me, net als LVB, hoogst verbaast…  Niet alleen omdat het afwijkt van mijn eerdere stemtesten, maar ook  omdat het compleet inconsistent is met wat ik kon verwachten uit mijn antwoorden, die consistent pro-liberalisering, tegen staatsinmenging waren…  Of zijn het mijn ethische standpunten die de aartsconservatieve MR de das omdoen?  Of denken Vlamingen en Franstaligen nu echt compleet verschillend over politiek en politieke families?

Misschien moeten we het er gewoon hierop houden: de test trekt op geen bal.  Wat moet je in godsnaam met een advies dat zegt dat je eigenlijk dicht staat bij elke partij?

Dit bericht werd geplaatst in België, Brussel, CDH, Ecolo, Franstalige Gemeenschap, Kieskompas, kieswijzer, MR, P, PS, RTL, stemtest, Stemwijzer, Vlaanderen, wallonië, zelftest. Bookmark de permalink .

Een reactie op Si j’habitais Bruxelles ou la Wallonie…

  1. hidh zegt:

    ROFL – voor mij was het 45% PS, 47% MR, 46% Ecolo (en dan nog 33% CdH)…
    Nogal slecht aan de test is niet alleen dat de vragen kennelijk zo weinig onderscheidend zijn dat er niet geselecteerd wordt, maar ook dat er geen mogelijkheid is om je antwoorden op de individuele vragen te vergelijken met die van de verschillende partijen. Daardoor heb je echt geen idee waaróm je dicht bij een bepaalde partij uitkomt – misschien is dat wel op grond van thema’s die je helemaal niet zo belangrijk vindt.

    Denk trouwens inderdaad dat het geringe onderscheidend vermogen van de test bij Vlamingen c.q. Nederlanders idd wel te maken heeft met cultuurverschillen. Hun politieke centrum ligt sociaal-economisch duidelijk rechts van wat in Franstalig België gebruikelijk is, en ethisch juist weer veel meer aan de progressieve kant dan in Franstalië. Dat zou dan verklaren dat de MR ongeveer even hoog scoort als de nog linksere PS en Ecolo.

    M.a.w. zo’n test moet zo gemaakt zijn dat de antwoorden gecentreerd zijn rond het politieke spectrum van het doelpubliek, maar ook moeten de vragen samen ongeveer de thema’s afdekken die voor dat publiek relevant zijn. Denk dat dat laatste hier mee oorzaak is van het probleem, want bij de stemtesten voor de Franse verkiezingen (waar ik sociaal-economisch flink aan de rechterkant zou zitten) krijg ik wél onderscheidende resultaten. En zij geven er dan ook nog een specificatie van de antwoorden per partij bij, zodat je zelf kunt interpreteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s