Faceless – maak eens je eigen film

Groot-Brittannië is het land met het grootste aantal toezichtscamera’s ter wereld: naar schatting in Londen alleen al 400.000 en over het hele land zowat één camera voor 14 Britten (bron).

Die “populariteit” heeft alles te maken met de strijd tegen de IRA in de jaren ’80 en ’90. De bereidheid van Britten om hun privacy op te geven in ruil voor (?) veiligheid neemt soms ware Big Brother-proporties aan: kan je je in een Vlaamse stad voorstellen dat een bewakingscamera gaat praten als je aanstalten maakt wat te gaan mispeuteren?  “Ela manneke, wat doede gij daar!

Nu, uiteraard hebben ze ook in Groot-Brittannië een wet op de Privacy:

Under the Data Protection Act (DPA), one has the right to retrieve data which is held upon oneself. This does not only apply to medical and financial data, but also to CCTV images.

Geen idee of onze Belgische versie zo kan worden geïnterpreteerd, als iemand zin heeft om deze pdf door te lezen en het me te vertellen, feel free :-). Maar als je, met de wet op de privacy achter de hand, de beelden opvraagt die van je genomen zijn met toezichtscamera’s… dan is het uiteraard niet de bedoeling dat je zelf de privacy van ander mensen schendt. Dus is de eigenaar van die beelden verplicht alle andere mensen onherkenbaar te maken voor ze het videootje doorsturen!

Dit bracht de Londense kunstenares Manu Luksch tot het absoluut-briljante idee van een science-fiction film over een vrouw die ontwaakt in een wereld met mensen zonder gezicht: “Faceless“.

Budget: een paar honderd euro. Geen productiekosten, acteurs of regiseursloon: gewoon zelf als hoofdpersonage op verschillende locaties in het oog van de toezichtscamera’s de scénes gaan spelen.

En dan, met de wet achter de hand, de beelden gaan opeisen en tegen de door de wet voorgeschreven standaardvergoeding van 10 Britse ponden de gezichten van de figuranten laten uitvlakken. Binnenkort is de film afgewerkt en kan je de DVD bestellen!

Faceless, the movie

Dit bericht werd geplaatst in BBC, bewakingscamera, bewakingscamera's, Big Brother, CCTV, Data Protection Act, faceless, Groot-Brittannië, kunst, Manu Luksch, privacy, surveillance cameras, toezichtscamera, toezichtscamera's, UK, wet op de privacy. Bookmark de permalink .

Een reactie op Faceless – maak eens je eigen film

  1. Pingback: Maak eens je eigen videoclip « Om ter saaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s