Religie is kinderspel

Saai als ik ben, maak ik natuurlijk erg weinig mee. Vroeger, toen ik een klein jongetje was, was dat niet anders. Maar saai was dat allerminst, want de geringe levenservaring had tenminste als effect dat alles nieuw was, en opwindend, en verwerkt moest worden voordat het ergens in mijn kinderhersentjes een definitieve plek kon krijgen.

Dat verwerken deed ik door alles wat ik meemaakte na te spelen. Zo namen mijn ouders me op een dag voor het eerst mee naar een kerkdienst. Bij thuiskomst, nog tijdens de zondagochtendkoffie, zette ik mijn kleine zusje op een stoel in mijn slaapkamer – zij was de gemeente -, en ging ik zelf op mijn bed staan achter een tafeltje dat dienst deed als katheder – ik was natuurlijk de dominee. Vervolgens zongen wij heel plechtig en langzaam Poesje Mauw.

LegomotorEen paar jaar later – ik was inmiddels in het Lego-stadium aangeland – gingen we voor het eerst op wintersport. De kabelbaan die ik na terugkomst dwars door mijn kamer bouwde (van de radiator onder het raam naar het schoolbord aan de muur er tegenover, en mijn nieuwe Legomotor zorgde voor de aandrijving) heeft mijn door rugklachten gekwelde moeder nog weken tot wanhoop gedreven.

Inmiddels ben ik volwassen. Wat ik meemaak speel ik niet meer na, in God geloof ik niet meer, en mijn Lego staat al weer jaren onaangeraakt in een zolderkast bij mijn moeder thuis. Dat laatste is dan wel weer jammer, maar ja, je groeit eroverheen.

Tenminste, de meesten van ons. Sommigen blijven wel in God geloven, of met Lego spelen. Of allebei, zoals deze theologiestudent met humor.

Kleine jongetjes kunnen zo kennismaken met de goddelijk geïnspireerde massamoorden van het boek Richteren:

Richteren - The Brick Testament

Of met Leviticus 18:22 (let op het smaakvolle bloempotje in de hoek):

Leviticus

Dit bericht werd geplaatst in "poesje mauw", christendom, H, humor, kinderspel, lego, leviticus, religie, religion, richteren, theologie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Religie is kinderspel

  1. Pingback: Leviticus 18:22 « Ecce Homo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s