Uit de mailbox: schrijven op zijn holebi’s

Wij richten onze smeekbede tot jullie allen. Willen jullie een tekst schrijven voor ons?

Wel, dat doen we hier regelmatig. Vertel verder.

Let op: deze oproep is enkel tot homo’s en lesbiennes gericht. Bent u bi of hetero dan kunnen wij uw bijdrage spijtig genoeg niet gebruiken.
Het zit zo: Wij doen voor het vak pragmatiek (Universiteit Antwerpen) een onderzoek waarin we nagaan of seksuele geaardheid afleidbaar is uit tekst.
Ter info: je kan aan een tekst -los van de inhoud of het handschrift- met vrij grote zekerheid (80%) afleiden of deze door een vrouw of man geschreven is. Vrouwen gebruiken andere constructies, andere functiewoorden…enz.

Interessant. Volgens dit artikel is het grootste verschil: “that women are more likely to use personal pronouns than men“: “While a woman will use ‘I’, ‘you’ and ‘she’, men are more prone to terms that include ‘a’, ‘the’ and ‘these’, as well as numbers and quantifiers such as ‘more’ or ‘some’.

Mannen leuteren abstract en afstandelijk zeg maar, vrouwen hebben het over mensen en spreken de lezer persoonlijk aan.

Voor de gemotiveerden: de resultaten van dat Israëlish onderzoek als pdf, en je kan zelf je (Engelstalige) teksten laten testen op geslacht (in een versimpelde versie gemaakt door iemand anders).

De vraag is: kan deze analyse ook kloppen voor homo’s en lesbiennes? Immers, de gemiddelde homo is toch net iets vrouwelijker dan de gemiddelde hetero en vele lesbiennes hebben mannelijke trekjes. Wij vragen ons af of zich dat ook weerspiegelt in hun teksten.
Concreet: schrijft een homo op een “vrouwelijkere” manier dan een hetero en voor lesbiennes omgekeerd? Om dat te weten te komen verzamelen wij teksten van homo’s en lesbiennes, die aan een aantal criteria worden getoetst.

Een veronderstelling als een ander :-). Hoor je als wetenschapper niet te vertrekken zonder vooringenomenheid :-)? (En “hetero” staat hier voor “hetero man” waarschijnlijk?)

Wij vragen u een opiniestuk te schrijven over het volgende onderwerp:
“Is de mens gemaakt om monogaam te zijn?”.

En zo kunnen jullie meteen meten of dat andere grote cliché ook klopt :-D?

Het opiniestuk hoeft niet ingewikkeld te zijn: je kan uitweiden over het huwelijk, scheidingen, open relaties, de natuur … enz. De inhoud doet er niet zoveel toe; of je nu jouw mening geeft of die van iemand anders, of je nu dt-fouten schrijft of niet. Het gaat om de stijl, het gebruik van woorden. Het moet dus echt ook wel door jou geschreven zijn.
Lengte: minstens 1000 woorden (kan je automatisch tellen in Word via “Woorden tellen” in het menu “Extra”).
Tegen wanneer? Zo snel mogelijk… (ten laatste binnen twee weken).
[Contactgegevens hier.]
Wij hopen echt op jullie massale medewerking! Je kan ons ook een enorm plezier doen door dit bericht te mailen naar andere homo’s of lesbiennes (géén biseksuelen)… Men zegge het voort!

En de twijfelaars :-)? En de duikelnichten?

O ja voor we het vergeten: alles is volledig anoniem en natuurlijk krijgen jullie de resultaten te horen.

Anoniem… Dan hoop ik maar dat achter badboy1974be@hotmail.com echt wel een kerel schuilt en dat vergeetmenietje1980@msn.com echt wel een pot is! Maar in elk geval, we hebben jullie bericht doorgegeven! Succes!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in geslacht, hetero, heteroseksualiteit, holebi, homo, homoseksualiteit, lesbienne, man, mannen, P, pragmatiek, sekse, seksuele voorkeur, sexuele voorkeur, tekstanalyse, teksten, test, vrouw, vrouwen, wetenschap, woordkeuze. Bookmark de permalink .

3 reacties op Uit de mailbox: schrijven op zijn holebi’s

  1. hidh zegt:

    Meid! Wat een énig onderzoekje! Nieuw?

  2. wendy zegt:

    Lol, als ge het hebt over een goede onderzoeksbasis is deze niet gekwalificeerd. Alleen al het feit dat ge op voorhand zegt aan de deelnemers wat ge zoudt willen bewijzen, zorgt er toch al voor dat de deelnemers daar extra op gaan letten en zichzelf gaan aanpassen? Maar wedden dat de resultaten gepubliceerd gaan worden in Het Laatste Nieuws? Al was het maar om al de mogelijke clichés nog eens wat extra te benadrukken…

  3. Pingback: Schrijf jij gay? « Talk of the Town

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s