Erger je je ook blauw aan recepten waar er wel zo een beetje wordt uitgelegd wat er moet gebeuren, maar niet echt precies? Zo van “doe dit, met dat”, maar je hebt er geen benul van hoe precies “dit” met hoeveel van “dat”, en nog minder in welke volgorde?
Dan is er nu “Cooking for engineers“!
Heldere recepten met éénduidige workflow!
Je heb recepten met houvast. Stap voor stap met foto, en bovendien: een duidelijk workflow-diagramma met de parallelle en sequentiële aktiviteiten in één oogopslag!.
Precieze Hoeveelheden!
Niet meer van die ondraaglijk vage omschrijvingen als “een halve theelepel dit” of “een snuifje dat”, maar exacte hoeveelheden (uitgedrukt in het angelsaksische én metrisch stelsel)!
En als je toch nog geplaagd bent met “legacy recepten”, dan is er Google keukenmaten-naar-exacte-hoeveelheden convertor, bv. een halve theelepel in milliliter:
Duidelijke prentjes!
Laat je niet meer intimideren door al die exotische ingrediënten (zoals daar zijn: bonen, radijzen of asperges…). Bespaar je de vernedering in Delhaize of Albert Heijn, zoek gewoon het bijhorend plaatje in het woordenboek!
En oh ja, uiteraard is er het obligate oversized T-Shirt!
** Ok, eigenlijk heet het “Koken voor ingenieurs” – maar ik vermoed dat het universeel toepasbaar is…
*** Wanneer een Vlaams-Nederlandse versie? Geewee? Meneer V?
Ziet er goed uit, ook mijn ingenieurshart gaat er sneller van kloppen (maar wacht tot je ziet wat voor espressoapparaat ik ga kopen)…
Zelf heb ik koken vooral geleerd tijdens het practicum organische chemie in mijn tweede jaar. Maar iedere beroepsgroep zijn methode natuurlijk. Bij jou zal een PFD als hierboven vast beter werken. Je gaat ze zeker snel in praktijk brengen?
Toch is die site dan weer niet zo rationeel dat ze in het recept voor gravlaks nalaten om kosher zout voor te schrijven…
Espressoapparaat ???
Heb je niet al genoeg geld over de balk gegooid?
Pfff… ik heb u een appartement gekocht, dan mag ik mezelf toch wel een espressoapparaat cadeau doen?
Koken voor de emotioneel labiele postmoderne mens dus, te druk bezig zichzelf, het perfecte gezin, een leuke job en het hipste behangpapier te zoeken om een paar gerechten te laten mislukken alvorens zelf te ontdekken hoeveel zout-ie in zijn soep wil.
Tsk.
Emotioneel, labiel, postmodern, hip? Hebben we het nog steeds over ingenieurs?
Het nuttigst zijn natuurlijk artikelen als deze. Dat geeft tenminste wetenschappelijk onderbouwd koken. Niet dat gekwakzalver.
Had ik je deze al doorgestuurd? Open Source Food. Mooie site, mooie foto’s. De zure komkommers zijn erg lekker.
Hm, ziet er leuk uit. En die Yongfook heeft ook nog gevoel voor humor.
De site is wel vrijwel ongeschikt voor mensen met een
vegeterendvegetarisch lief, helaas.