André Boisclair, de ideale schoonzoon van Québec

André Boisclair Sinds afgelopen zomer volgen we met iets meer dan gewone belangstelling alles wat er gebeurt in Québec – dat is dat stukje Canada met 6 miljoen Franstaligen dat desperaat maar dapper zijn “Francité” blijft hoog houden in die zee van Engelstaligen.

André BoisclairOp plakkaten langs de wegen op het platteland, valt je onmiddellijk de tooth-paste smile op van André Boisclair, de voorzitter van de (separatistische) Parti Québécois.

Een Jacques Brel-lookalike met Noord-Amerikaanse toothpaste smile, het soort ideale schoonzoon waarbij je denkt van: “Hmm… is die niet een beetje té verzorgd?”.

In de kranten ter plaatse gezocht naar meer info, maar in de actualiteit van de dag raakten we niet verder dan een afkeurend artikel over een politieke tegenstander die “ongepaste toespelingen” zou gemaakt hebben over de “vermeende seksualiteit van meneer Boisclair”.

Uiteraard spitsten we onze oren bij dit bericht van een paar dagen geleden:

Openly gay Parti Québécois leader Andre Boisclair has been criticized for appearing in a TV sketch which parodies Brokeback Mountain.

The sketch features George Bush and Canadian Prime Minister Stephen Harper shirtless inside a pup tent. George Bush fondles his nipples before throwing two cherries at Harper. The cherries then appear strategically placed atop two mounds of whipped cream on Harper’s chest. The tent unzips and Boisclair, peeking his head through, says “Quebec won’t get mixed up in something like that.”

Schandaal rond ongepaste coming-out? Belediging van een bevriend staatshoofd en de Canadese premier?

Niets van dat alles! Niet alleen zijn de Québécois trots op “le premier et le seul chef de parti ouvertement homosexuel en Amérique du Nord“, lachen met de Amerikanen en de Engelstalige Canadezen kan je populariteit in Québec alleen maar ten goede komen. De verontwaardiging betrof de smakeloosheid van de sketch, en zelfs “belediging van de gay community”! Oordeel zelf:

Het einde van meneer Boisclair? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Niet alleen is het een beetje flauw een sketch (bedoeld voor een eindejaarsshow van een bekend komiekenduo) uit zijn context te rukken, meneer Boisclair heeft blijkbaar een Teflon-imago wat schandaaltjes betreft (hij overleefde eerder al een bekentenis van cocaïnegebruik), dus een excuusje zal wel volstaan.

Ook en vooral omdat: de Québécois sluiten altijd de rangen rond wat hen verschillend maakt van het moreel hoogdravende Engelstalige Amerika – of dat nu de platvloersheid van de Franse humor is, of de meer “Latijnse” politieke zeden.

Of zoals ik het op een T-shirt spotte in augustus in het “mas-tu-vu” quartier gay in Québec stad:

“Non seulement je suis parfait, en plus je suis Québécois!”

Dit bericht werd geplaatst in André Boisclair, Boisclair, Brokeback Mountain, Canada, filmpje, Francité, Francophonie, Franstaligen, gay, George Bush, homo, homo politicus, humor, P, parodie, Parti Québécois, Quebec, sketch, Stephen Harper. Bookmark de permalink .

Een reactie op André Boisclair, de ideale schoonzoon van Québec

  1. Pingback: Humour Québécois: Palin en Sarkozy « Om ter saaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s