Sinterklaas in Nederland

Jij dacht dat Sinterklaas krek dezelfde was in Vlaanderen en in Nederland?

SinterklaasDat die SpaansTurkse pendelpaus als enig bindteken tussen Noord en Zuid ongeschonden de Calvinistische beeldenstorm heeft doorstaan?

Think twice!

Sinterklaas wordt in Nederland niet alleen een dag vroeger (vandaag dus) gevierd dan in Vlaanderen, het betekent er ook veel méér dan een kinderfeest! In zoverre zelfs, dat het heel gebruikelijk is dat Nederlanders op 5 december vroeger stoppen met werken: pakjesavond – wij Vlamingen wachten daarvoor tot met Kerstmis of Nieuwjaar. Want, in Nederland is de Grote Kindervriend er ook (en vooral) voor de volwassenen.

De verklaring?

Het is algemeen geweten dat Nederlanders, stille, timide lieden zijn. Die nooit ofte nimmer direct kritiek durven uiten, of hun mening kenbaar maken aan hun medemensen. Het zit in hun genen!

Dus hebben onze Noorderburen daarvoor een heus ritueel ontworpen. Sinterklaas aangegrepen voor een jaarlijkse hart-lucht-moment. Maar dan nog kan je er niet zomaar om het even wat uit flappen tegenover collega of huisgenoot, ho ho nee hoor!

Je hoort je toehoorder-slachtoffer op te zoeten met kruid- en pepernoten, of een chokoladeletter. En bovenal: je kritische toespraak moet op rijm!

Heelder websites zijn gewijd aan het Sinterklaasgedicht, maar wees er op tijd bij: elk jaar gaan de rijmwoordgeneratoren plat of overbelast

Nog meer cultuurproblemen

Krijg je er als Vlaming al geen touw aan vastgeknoopt? Nou, bedenk dan maar effe hoe moeilijk het voor de nieuwe Nederlanders wel niet is: hier maffe Mocro Najib Amhali over de Klaas-cultuurschok in zijn jeugd:

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 5 december, 6 december, Amhali, cultuurverschil, cultuurverschillen, gedichten, kinderfeest, Mocro, Mocro's, Najib Amhali, Nederland, P, pakjesavond, rijmen, rijmwoorden, ritueel, sinterklaas, Sinterklaasgedicht, Vlamingen en Nederlanders. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s