Wie schaatst die blijft

Het broeikaseffect – in Nederland denk je dan al gauw aan wassend water en overstromende dijken. Maar klimaatverandering dreigt nog een andere ramp te brengen – één die zelfs Al Gore niet voorzien heeft: het einde van Nederland als schaatssupermacht (*).

Het is alweer tien jaar geleden dat er overal in Nederland voldoende natuurijs lag om te schaatsen. Een hele generatie kinderen dreigt daardoor op te groeien zonder deze vaardigheid – die immers net zo essentieel is als fietsen en zwemmen – ooit te verwerven. En deskundigen weten: wie er voor zijn veertiende niet mee begint, leert het nooit meer (sorry, P! Maar ik zie u graag hoor!).

De Nederlandse schaatsmacht is eigenlijk al tanende. Waar Nederland en Noorwegen voorheen samen de wereld beheersten, is het nu zelfs geen uitzondering meer dat Fransen of Amerikanen een kampioenschap wegsnaaien.

Nederland dankte altijd zijn positie op schaatsgebied aan het feit dat iedereen er kon schaatsen, waardoor schaatsclubs waren verzekerd van een constante aanvoer van talent. Om die positie te behouden of zelfs te heroveren hebben de clubs nu de handen ineen geslagen: het schoolschaatsen (zie video) moet redden wat er te redden valt van een bijna verloren generatie.

De toekomst van het vaderland hangt ervan af.

(*): Ik heb het hier natuurlijk over hardrijden op de schaats, op afstanden die liefst worden uitgedrukt in hele kilometers. Kunstschaatsen is geen echt schaatsen.

Dit bericht werd geplaatst in Al Gore, an inconvenient truth, broeikaseffect, Gore, H, inconvenient, Nederland, Noorwegen, schaatsen, schoolschaatsen, truth. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wie schaatst die blijft

  1. Pingback: Wie schrijft, die krijgt* « Om ter saaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s