*Eigenlijk* niet!

Karel van het Reve, broer van en eveneens begenadigd schrijver, was het product van een strikt atheïstische (want marxistische) opvoeding. In tegenstelling tot broer Gerard had Karel later echter helemaal niets met religie. Een van zijn boeken, De ongelooflijke slechtheid van het opperwezen, verhaalt op vilein-ironische toon over zijn wanhopige worsteling met het bestaan van de religieuze, maar verder normaal begaafde, medemens.

In het boek vinden we onderstaande anecdote. Het is 1943, Van het Reve zelf is in die periode nog marxist:

Enige verzetslieden hadden het plan opgevat een SS-er te vermoorden. Ze meenden daar dwingende praktische redenen voor te hebben, maar voelden zich moreel niet helemaal zeker. Volgens de marxistische ethiek was het in 1943 in alle opzichten zeer, zeer goed om een SS-er te vermoorden. Maar die verzetslieden wisten niets van marxisme. Ze besloten een pastoor te raadplegen en legden hem de volgende vraag voor: mag je een SS-er vermoorden? Die pastoor antwoordde: ‘Eigenlijk niet.’ Er ging een wereld voor mij open.

Vandaag werd Saddam Hussein, zonder twijfel een van de grootste schurken van onze tijd, door een Iraakse rechtbank ter dood veroordeeld.

De Nederlandse premier Balkenende noemt het vonnis in een reactie “een oordeel dat past bij het schrikbewind” dat de Iraakse ex-dictator heeft uitgeoefend, want: “Er wordt recht gedaan aan hetgeen hij heeft gedaan.”

Maar wat voegt de, overigens niet katholieke maar oer-calvinistische, Balkenende hier nog aan toe? “De doodstraf hoort eigenlijk niet.

Er ging een wereld voor mij open.

Dit bericht werd geplaatst in calvinisme, doodstraf, Gerard Reve, H, hoessein, hussein, Irak, Karel van het Reve, marxisme, mensenrechten, opperwezen, pastoor, religie, reve, saddam, slechtheid, SS. Bookmark de permalink .

3 reacties op *Eigenlijk* niet!

 1. pieterr zegt:

  In de jaren ’80 lieten een paar politici bij ons zich ontvallen dat die van de bende van Nijvel ook wel omvergeknald mochten worden zonder proces (o.a. Karel Van Miert, later eurocommissaris).

  Luc Van Den Bossche, vader van Freya dus, durfde daar toen tegen in te gaan door te zeggen dat de rechtsstaat er voor iedereen was.

  Maar als ik het goed begrijp ben je je geloof in universaliteit van de normen en waarden van Balkenende kwijtgeraakt?

 2. hidh zegt:

  Z’n uitspraak is hypocriet en dom. Ik denk dat Donner (de minister van justitie) zo’n uitspraak bijvoorbeeld niet gedaan zou hebben. Balkenende’s morele kompas (“normen en waarden”) is blijkbaar minder duidelijk dan hij pretendeert , en zijn reflexieve vermogens blijkbaar niet beter dan die van het merendeel van de huidige generatie politici.

  Ik vind het vooral kwalijk dat hij als premier van een land dat de doodstraf ook voor oorlogsmisdaden al tientallen jaren geleden bij Grondwet heeft afgeschaft zo’n uitspraak doet. Nederland is (weer eens) out of step met de rest van Europa maar wel in lijn met George Bush.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s