Natte droom van fysici en ingenieurs

Een digitaal tekenbord dat niet alleen je bibberige kromme schetsen naar mooie schema’s omtovert, maar ook lijkt te kunnen interpreteren WAT je aan het tekenen bent: een helling, een karretje met wielen, een verende ophanging… EN onmiddellijk een simulatie produceert van hoe je geschetste opstelling zich in de fysieke wereld zou gedragen.

Sensatie! Kreten van bewondering all over the blogosphere!

Alleen… er is iets raars mee. Dit filmpje lijkt ouder maar is een paar weken geleden in omloop geraakt onder de naam “M.I.T. drawing board“. Nergens in het filmpje is er een aanduiding wie de man is die de demonstratie geeft, en of het überhaupt wel iets met M.I.T. te maken heeft… Stijl, kwaliteit, presentatie doen heel oubollig aan. Het is in elk geval van na ’95, de Win 95 / Win NT startknop is op het scherm duidelijk te zien. De simulatie lijkt indrukwekkend, maar misschien was niet meer dan een zwaar geprepareerde demo van wat men ooit dacht te kunnen doen met digitale tekenborden (die nu al een paar jaar in veel scholen en conferentiezalen in gebruik zijn)? En die simulaties… tja, vind je daarvan ondertussen niet ook al overal staaltjes op het web?

Het bracht deze Franse Technoblogger tot de volgende verzuchting:

Moraal van het verhaal: met de technologie van 2006 kunnen we met de Youtubes van de wereld videootjes met hopen rondsturen aan één miljard mensen. Maar het is niet aangetoond dat dat bevorderlijk is voor de verspreiding goed gedocumenteerde informatie, voorzien van duiding en bronvermelding.

(op filmpje gestoten via)

Update: zoals de heer Vandeginste zelf liet weten, is de oorsprong van de mysterieuze video ondertussen achterhaald.  De opname is uit 2000, en de tekenaar deze professor Randall Davis.

Dit bericht werd geplaatst in bloggen, blogosfeer, bronvermelding, engineering, filmpje, fysica, journalistiek, M.I.T. digital drawing board, M.I.T. drawing board, P, simulatie, tekenbord, viral video, Youtube. Bookmark de permalink .

4 reacties op Natte droom van fysici en ingenieurs

  1. There is a follow-up. I found the origin of this urban legend. The video shows a demo of ASSIST, a sketch interpretation software realized in 2000 by Christine Alvarado for her Master at MIT. I give some details on my blog and another video.

  2. Pingback: Sasha Baron Cohen op schoot bij John Stewart « Om ter saaist

  3. Pingback: Fysica tekenspelletje voor de Tablet PC « Om ter saaist

  4. Pingback: Fysica tekenspelletje voor de Microsoft Kinect | Om ter saaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s