Fundamentalisten van Teheran tot Urk*

Het is weinig Vlamingen bekend, maar ook in Europa zijn er aanhangers van het invoeren van de theocratie, de staatsvorm waar niet het volk het voor het zeggen heeft, maar alle regels zijn geopenbaard door de godheid zelve.

En wel in Nederland, dat land waar wij Vlamingen van kindsbeen sinds mensenheugnis naar opkeken als een baken van verlichting en maatschappelijke vernieuwing (dat is, tot de verkneutering werd ingezet na Fortuyn).

Sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw halen de christenfundamentalisten (christen met “ch” zoals in Maastricht, niet met k-klank zoals in chrysant) van de Staatkundig Gereformeerde Partij daar constant één of twee zetels in het parlement. Uit de statuten:

De partij stelt zich op de grondslag van Gods Woord, zoals daarvan belijdenis gedaan wordt in de artikelen 2 tot en met 7 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Zij onderschrijft geheel en onvoorwaardelijk de Drie Formulieren van Enigheid, zoals deze zijn vastgesteld in de Nationale Synode, gehouden te Dordrecht in de jaren 1618 en 1619. Zij belijdt mitsdien het absoluut gezag van Gods Woord over alle terreinen van het leven en derhalve mede over het terrein van het staatkundige en maatschappelijke leven zoals nader uitgewerkt in het Program van Beginselen.

Geen baardmansen, zoals je zou verwachten, maar keurige mannen in nette zwarte pakken (zie filmpje). Mannen, want de SGP is tegen vrouwenstemrecht – ze lieten pas deze zomer vrouwen toe als lid (een functie opnemen zit er echter nog niet bij). Iets waarvoor ze hun partijsubsidie waren kwijtgespeeld – waaraan doet dat Vlamingen nu weer denken ;-).

* Noot: Urk is het plaatsje, een nu ingepolderd eiland, wat meestal met de Christenfundamentalisten wordt geassocieerd. De SGP haalt daar, samen met het grotere en gematigder broertje ChristenUnie, de bulk van de zetels.

Dit bericht werd geplaatst in christenfundamentalisme, ChristenUnie, filmpje, fundamentalisme, godsdienst, Nederland, Nederlands, P, politiek, SGP, Urk, verkiezingen, Youtube. Bookmark de permalink .

5 reacties op Fundamentalisten van Teheran tot Urk*

 1. Pingback: Geen internet op de Dag des Heren « Om ter saaist

 2. hidh zegt:

  Tja, het blijft moeilijk he, voor (cultureel) katholieken, om de calvinistische ziel te doorgronden 😉

  Misschien ter aanvulling: dit SGP-pamflet over de verhouding tussen theocratie en democratie kan verhelderend werken. Blob-citaat: “In deze uitgave wordt op overtuigende wijze beargumenteerd dat theocratie en democratie geen tegenstellingen zijn. De SGP streeft geen andere regeringsvorm na. De partij streeft wel binnen het democratisch bestel naar bijbels genormeerde politiek. Theocratische politiek is zo een alternatief voor liberale of socialistische politiek.” In de kern is de SGP dus niet theocratischer dan gangbare christen-democratische partijen als CDA of CD&V, al is ze wel conservatiever op het morele (maar niet het sociale!) vlak.

  Onderschat ook niet het democratische karakter van het calvinisme in vergelijking met het katholicisme: Er is daar geen centrale leerstelling, de individuele kerkgemeenten zijn autonoom. Het is ook de lokale kerkeraad (bestaande uit gewone kerkleden) die de dominee benoemt en de lokale theologische “kleur” bepaalt. Ook de SGP is kennelijk op die manier georganiseerd: zie de opmerking van Van der Vlies in het filmpje, dat de lokale afdelingen zelf bepalen of, en zo ja, wat voor rol vrouwen daar krijgen.

  Calvinisten als die van de SGP zijn conservatief en hebben een aantal onverteerbare standpunten, maar democratie zit ze dieper in de genen dan het voor een buitenstaander zou kunnen lijken.

 3. Sir Robin zegt:

  In Nederland hebben ze teminste het lef om bepaalde partijen hun partijsubsidie te ontnemen blijkbaar.
  In Vlaanderen/België moet ik dat nog meemaken.

 4. Sir Robin zegt:

  correctie: tenminste moest dat zijn.

 5. Pingback: Atheïsten zondigen minder « Om ter saaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s