Een stukje (prille) internetgeschiedenis: allereerste Youtube filmpje

De kereld die hierboven een olifantenwijsheid debiteert is Jawed Karim (27j, voornaam, resp. familienaam), de minst bekende van de 3 stichters van Youtube. Hij groeide op in (toenmalig West-)Duitsland, en heeft een Bengalese vader en Duitse moeder.

Begin 2005 ergerde hij zich aan het feit dat hij moeilijk de video van het fameuze blote-borst incident met Janet Jackson kon vinden (het viespeukje!), en hij stelde voor aan 2 vrienden om een video sharing site te beginnen. De versie van de andere stichters (Chad Hurley, 29j, links op de foto, en Steve Chen, 28j, uit Taiwan geïmmigreerd) heeft het dan weer over een feestje van Steve Chen in februari 2005 waar het idee onstond toen ze merkten hoe moeilijk het was om hun video’s online te zetten.

Na 2 maand werken, eind april, ging de eerste versie live. Het banale olifantenfilmpje was het eerste dat op de site werd opgeladen door Jawed Karim. Na een paar maand ging hij weer studeren, maar hield een belangrijk aandeel in het bedrijf als adviseur, zodat hij nu iets van een honderd miljoen dollar rijk is. Iets minder dan de andere twee, die je hier ziet in giechelen uitbarsten als ze (op Youtube natuurlijk!) de verkoop aan Google bekendmaken:

Kan je nog niet genoeg krijgen van het verhaal: hier nog eens het stichtingsverhaal uit de mond van Hurley en Chen:

Dit bericht werd geplaatst in Chad Hurley, Chen, filmpjes, geschiedenis, google, Hurley, Jawed Karim, Karim, P, Steve Chen, Youtube. Bookmark de permalink .

4 reacties op Een stukje (prille) internetgeschiedenis: allereerste Youtube filmpje

 1. tomadde zegt:

  Oftewel: hoe kan je met een goed idee steenrijk worden. Ik vraag me af wat de marktwaarde van myspace tegenwoordig wel niet zal zijn.

 2. pieterr zegt:

  Helaas!
  Het is al verkocht aan die griezel van een Rupert Murdoch!

 3. pieterr zegt:

  Oh ja, misschien nog ter aanvulling:

  een goed idee alleen volstaat lang niet om rijk te worden, ook in dit geval niet. Degene die in de eerste plaats online video mogelijk gemaakt hebben, zijn de ontwikkelaars van Macromedia (ondertussen Adobe). Zij hebben er begin 2005 voor gezorgd dat Flash video kon afspelen. Voordien was de online video wereld een wirwar van formaten en “encoderingen”, de manier waaorp de video gecomprimeerd wordt. Doordat op zowat elke pc wel Flash staat, kon men nu plots makkelijk videofilmpjes op het web tonen zonder dat mensen extra software (of extra “codecs”) moesten gaan installeren.

  Daar zijn toen een heleboel bedrijven opgesprongen, maar Youtube heeft die binnen de kortste keren allemaal achter zich gelaten. Niet zozeer omwille van hun initiële goeie idee (want dat hadden veel mensen op hetzelfde moment), maar door hun site heel gebruiksvriendelijk te maken en ze slim, “viraal” te marketen: video’s laten doormailen en op blogs zetten, zodat gebruikers ook hun vrienden en kennissen naar de site stuurden.

  1% inspiratie, 99% transpiratie… zoals iemand anders het ooit verwoordde.

 4. xixarro zegt:

  Interessant artikel en reactie pieterr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s