De Belgische opstand

Zo heet het gelukkig nog steeds in de officiële Nederlandse geschiedeniscanon voor het onderwijs.

Franstalige onruststokers keren zich tegen het wettig gezag

Niks Belgische vrijheidsoorlog dus – de canon is er immers niet om Europese nuances aan te brengen, maar voor het vastleggen van Den Nederlandschen Identiteit. Om daarmee ethnisch diverse schoolkinderen om te smeden tot vurige patriotten.

Althans, dat is de wens van de Nederlandse minister van onderwijs (die van het Intelligent Design). De commissie die de canon opstelde vindt de doelstelling van de minister echter maar onzin. Een canon is er ter verrijking van het individu, niet om een bangige en in zichzelf gekeerde samenleving zijn zelfvertrouwen terug te geven, vindt de commissie. Hear hear!

De canon bestaat volgens de opstellers niet uit vaste, onomstotelijke feiten, maar is een aanpasbare reeks “vensters” waarbij elk onderwerp het vertrekpunt kan vormen voor een ontdekkingstocht naar meer kennis. Een beetje het internet-idee dus – de commissie noemt het zelfs een wiki! Wie zich geroepen voelt kan dus zelf zijn historie aanpassen.

Dit bericht werd geplaatst in België, belgisch, canon, geschiedenis, H, Holland, identiteit, Intelligent Design, nationaliteit, Nederland, Nederlanders, Nederlands, onderwijs, opstand, Van der Hoeven. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s