Rookverbod redt levens

smokers lungsHet is nu officieel: een rookverbod in de horeca redt levens! Niet dat van rookverslaafden, gelukkig – die kiezen er immers zelf voor om eerder dood te gaan en die vrijheid mag ze niet ontnomen worden.

Nee, het zijn de “passieve meerokers”, niet-rokers zoals u en ik die zich om sociale redenen (samen leven is nu eenmaal risico’s nemen) regelmatig in de buurt van rokers ophouden, die ervan profiteren.

Artsen in Italië, waar sinds begin 2005 in café’s en restaurants niet meer gerookt mag worden, leverden het wetenschappelijk bewijs in de European Heart Journal. Sinds de instelling van het verbod daalde in de regio Piemonte het aantal ziekenhuisopnames van mensen onder de 60 met een acuut hartinfarct met 11 procent. Die daling bestond bijna geheel uit niet-rokers.

Slechts 1 %-punt van de daling bestond uit rokers die na de instelling van het verbod zelf minder zijn gaan roken. De sigarettenverkoop daalde in Italië in 2005 met 8.9%.

Berichten over massale café-sluitingen in Italië hebben uw scribent tot nu toe nog niet bereikt.

Dit bericht werd geplaatst in drugs, H, Italiaans, Italië, roken, rookverbod. Bookmark de permalink .

3 reacties op Rookverbod redt levens

  1. Spruit zegt:

    Waar wachten wij eigenlijk nog op? Ik heb op de site van De Kamer (bevoegd voor volksgezondheid) even gekeken, en er zijn blijkbaar wel wat initiatieven. Stijn Bex heeft in juni 2004 een wetsvoorstel ingediend dat horeca-uitbaters aanmoedigt om hun zaak rookvrij te maken. Het personeel krijgt daarvoor dan 21 euro per dag als vergoeding, als ik het goed begrepen heb. Denis Ducarme van de MR heeft in mei 2004 dan weer een voorstel gedaan om een gezondheidslabel in te voeren voor horecazaken waar minstens 75% van de oppervlakte rookvrij is. Er zijn ook nog een aantal programmawetten waar het vlaggetje ‘TABAK’ bij staat, maar die zijn nogal omvangrijk. Ik had niet echt zin om daarin te gaan rondneuzen.

  2. Spruit zegt:

    Was ik wel vergeten: sinds 1 januari 2006 geldt er een algemeen rookverbod op de werkplek. Dat is toch al iets…

  3. Roger zegt:

    Er is nu ook een verzamelsite over het onderwerp: http://rookverbod.jouwpagina.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s