Christelijke Taliban?

Toen het Taliban-regime uit religieus fanatisme overging tot het opblazen van enkele enorme, eeuwenoude boeddha-beelden in de bergen van Afghanistan ging er een golf van verontwaardiging door de wereld. Volgens sommigen doet zich in het uiterste noorden van Québec nu iets vergelijkbaars voor. Alleen zou het deze keer gaan om christelijke Taliban.

Het eilandje Qajartalik in Nunavik, het noordelijke deel van Québec dat voornamelijk bewoond wordt door Inuit, staat bekend om de duizend jaar oude rotstekeningen die daar in de zachte rots gekerfd zijn. Het gaat om tekeningen van gezichten, de meeste met horens, die gemaakt zijn door voorgangers van de huidige Inuit, de zogenaamde Dorsetcultuur. Een voorbeeld is te zien bij dit Virtuele Museum (klik op Art, dan op The Spirits of Qajartalik). De site is archaeologisch belangrijk en wordt wel genoemd als kanshebber voor de Unesco World Heritage List.

De gehoornde figuren op de tekeningen zijn waarschijnlijk sjamanen, maar in de ogen van sommige christenen gaat het om “duivels”. Toen archeologen deze zomer constateerden dat veel tekeningen moedwillig beschadigd waren gaven zij dan ook onmiddellijk de schuld aan fundamentalistische christenen uit de lokale Inuitgemeenschap.

Terecht of uit vooroordeel? De directeur van het nabijgelegen nationaal park noemt in het artikel dat de beschadigingen al tientallen jaren aan de gang zijn, en noemt (naast het klimaat) toeristen als oorzaak. Ook burgemeester Mary Piluqtuut van Kangirsujuaq gelooft niet dat de lokale gemeenschap betrokken is.

Hoe het ook zij, de internetgemeenschap kiest voor de Talibanhypothese.

Dit bericht werd geplaatst in Canada, H, Inuit, Nunavik, Quebec, Taliban. Bookmark de permalink .

2 reacties op Christelijke Taliban?

  1. Cloud Nine zegt:

    Zit er daar soms olie in de grond? Wil ook wel eens een reden zijn om moedwillig iets kapot te maken om er economisch beter van te kunnen worden.

  2. yab zegt:

    Tja, ’t is niet dat het fenomeen nieuw is. Zie maar naar de Beeldenstorm in de zestiende eeuw. Barbaren, die calvinisten! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s