Freakonomics op de Gentse Feesten

Eén van de hoofdstukken van Freakonomics gaat over naamgeving: over hoe kersverse ouders uit de financiële en (zelf-gebombardeerde) culturele elite hun baby’s zeldzame namen geven om toch maar te benadrukken dat hún spruit er niet zomaar ééntje uit een serie is.

Waarop andere ouders hun kind óók zo’n naam gaan geven – immers, die willen er ook bij horen, of willen zeker hun kind die kans geven. Zodat zo’n naam binnen een paar jaar mainstream tot heel populair wordt, om ten slotte door iedereen gemeden te worden wegens te ordinair – zie de voornaam-klokcurves doorheen de tijd.

Voornaam-voorkeuren houden een paar jaar aan, in andere cultuurdomeinen gaat het er iets sneller aan toe. Hippe danstenten, cafés en restaurants, die even snel weer passé zijn, mode en andere consumeerexpressies, het fenomeen van de “vooruit vluchtende elite” houdt de boel lekker aan de gang.

En yep, ook op de Gentse Feesten. De creatieve geestigaards die je vijftien jaar geleden rond Sint Jacobs bezig zag, waren 8 jaar geleden al uitgeweken naar Baudeloo, toen geroemd als “oase van rust”, of het “echte culturele hart” van de Feesten. Maar nu dit jaar op Baudelo de vrije vierkante centimeters schaarser waren dan op Blankenberge strand, en de houten vloer vol met volksdansers die mordicus hún pasjes wilden uitvoeren (ook al staat er een freejazz-band op het podium), waren de hippe vogels neergestreken op de Sint-Baafs site.

Maar ai, ai ai… Was het begin deze week nog gezapigjes aan op deze surrealistische jaren’50 Vlaamse Kermis, op de laatste avond was het al bijna koppen lopen. Wedden dat volgend jaar de tragedie zich weer voltrekt? Te veel volk, het is niet leuk meer, het wordt te commercieel… en binnen twee jaar wordt het weer een andere plek, onder een andere naam, onder nog eens een andere vzw misschien.

Daarom deze wanhopige oproep tegen beter weten in:

Please, loslippige mensen! Hou dat geheimpje toch voor u – is het nu echt nodig te pochen bij vrienden, laat staan op internet, over dat avondje ongein op Bataclan? Die subsidies voor de artistieke verheffing van de Feesten, waarom zou je die gaan delen met de massa?
Straks komt Paul De Grauwe weer vertellen dat het een schande is, van dat belastinggeld, dat de consumenten van het gesofisticeerder vertier zélf wel centen genoeg hebben, in plaats van hun foliekes te laten financieren op de kap van de werkmens!

Ssssjt, mondje dicht dus voortaan. Tenzij tegen mij natuurlijk!

Dit bericht werd geplaatst in freakonomics, mode, naamgeving, P, trends. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s