Vrijheid en Democratie: best moeilijk voor een Volkspartij

Hoe meer volk, vrijheid of democratie in de naam van een politieke partij, hoe autoritairder doorgaans de voorgestane staatsvorm. Denk diverse Volksrepublieken, denk Zjirinovsky’s Liberaal-Democraten, denk Buttigliones Communione e Liberazione, denk Democratische Partij van Turkmenistan.

De tweede partij in de Nederlandse regering, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, leek ook altijd in deze categorie te vallen. Nog steeds lijkt Vrijheid niet meteen het hoogste goed voor de partij die de drijvende kracht is achter het vreemdelingenbeleid van de huidige regering. Maar in de andere twee categorieën is er wat aan het veranderen – de vraag is alleen in welke richting.

Democratie
Was de VVD tot voor kort wars van nieuwerwetse fratsen als referenda en directe verkiezingen, als vernieuwde Volkspartij denkt ze daar anders over. Zelfs de eigen lijsttrekker voor de komende Kamerverkiezingen wordt nu direct gekozen door de leden van de partij.

Volk
Met Rita “niet links, niet rechts, maar réchtdoor” Verdonk heeft de vroeger eerder chique VVD ontegenzeglijk ook het volk ontdekt. Aan de borreltafel is zij met afstand de populairste minister, ook nadat ze Hirsi Ali haar paspoort heeft afgepakt. Regels zijn immers regels, en medemenselijkheid is geen calvinistische deugd.

In de voor Nederland felle campagne om het VVD-lijsttrekkerschap is Verdonk dan ook een van de twee kansrijkste kandidaten, al is zij (natuurlijk!) professioneel genoeg om dat niet te laten meewegen bij de beslissingen die zij als minister neemt.

En het VVD-partijbestuur is al even professioneel neutraal, ook al heeft een groot deel van de partij-adel moeite met de fortuynisering van de partij en hebben sommige partijleden nu spijt van het feit dat zij hun stem al op Verdonk hebben uitgebracht:

Deel VVD-leden mag stem op lijsttrekker herzien

DEN HAAG – Alle leden van de VVD die al schriftelijk gestemd hebben op een van de drie lijsttrekkerskandidaten, mogen elektronisch opnieuw stemmen. De reglementen voorzien in die mogelijkheid. Een woordvoerder van de VVD heeft dat donderdag gezegd.

De regel is ingesteld om te voorkomen dat mensen zowel elektronisch als schriftelijk stemmen. De schriftelijke stemmen worden vergeleken met de elektronische stemmen. Als blijkt dat iemand zowel een schriftelijke als een elektronische stem heeft uitgebracht, dan wordt de schriftelijke stem ongeldig verklaard. In feite geeft dat een deel van de spijtoptanten de kans hun ‘vergissing’ te herstellen, geeft de woordvoerder toe.

(Volkskrant, 18 mei 2006)

Van een stemadvies is volstrekt geen sprake, want het partijbestuur doet zijn uiterste best deze taktiek uit de publiciteit te houden.

Wij verspreiden deze informatie niet actief, alleen als ernaar wordt gevraagd’

… zo verduidelijkt een woordvoerder via een grote ochtendkrant.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in democratie, H, Verdonck, Verdonk, verkiezingen, VVD. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s