Nederlands zelfmoordterrorist sleurt vrijheidslievende Antwerpenaars mee de dood in!

Wie schetst mijn verbazing toen ik op de Nederlandstalige Wikipedia volgend schrijfsel aantrof over ene Jan van Speijk:

Tijdens de Belgische opstand was hij commandant op de kanonneerboot nummer 2. Op 5 februari 1831 dreef zijn schip op de Schelde, door een harde wind en een slecht functionerend anker, naar de kant waar een woedende menigte op zijn schip sprong. Hierop sprak Van Speijk de historische woorden: “Dan liever de lucht in“. Door een brandend lont of zijn sigaar in het buskruit te steken ontplofte het schip met hem, zijn bemanning en de boze Antwerpenaars. In een brief aan zijn nicht in december 1830 had hij al aangegeven liever zichzelf met zijn schip te laten ontploffen dan zich over te geven aan de opstandige Belgen.

Een extreem Nederlands-nationalistisch pamflet in de gerenommeerde Wikipedia? Dat neerbuigend linkt naar onze Belgische Onafhankelijkheidsoorlog met de woorden “Belgische Opstand”? Ongehoord!! Landgenoten en vrienden van vrijheid en democratie, link naar deze blogpost met de woorden “Jan Van Speijk” of “Dan liever de lucht in” voor de echte versie van het verhaal:

Jan van Speijk

Jan Carel Josephus van Speijk (Amsterdam, 31 januari 1802Antwerpen, 5 februari 1831) was een Nederlands zelfmoordterrorist.

Van Speijk belandde toen zijn ouders kort na zijn geboorte waren komen te overlijden in het Burgerweeshuis in zijn geboortestad Amsterdam. Op jonge leeftijd werd hij ingelijfd en gehersenspoeld door de Nederlandse Marine. Tussen zijn 21 en 23 jaar nam hij deel aan etnische zuiveringen in Nederlands-Indië.

 

Tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog werd hij ingezet tegen de prille Belgische democratie. Op 5 februari 1831 stuurde hij zijn schip naar de oever van de Schelde, een slecht functionerend anker voorwendend. Aan de kant hadden zich nietsvermoedende vrijheidslievende Antwerpenaren verzameld, die de Nederlanders wilden verwelkomen met een exemplaar van de nieuwe liberale grondwet.

 

Hierop sprak Van Speijk de historische woorden: “Dan liever de lucht in“. Door een brandend lont of zijn sigaar in het buskruit te steken ontplofte het schip met hem, zijn medeplichtigen en vele onschuldige Antwerpenaars, voornamelijk vrouwen en kinderen.

 

Uit een brief aan zijn nicht in december 1830 had hij al aangegeven zichzelf met zijn schip te laten ontploffen “tot meerdere eer en glorie” van de autocraat Willem I. De resten van Van Speijk worden bewaard in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De vuurtoren van Egmond aan Zee is nog steeds een trekpleister voor Nederlands-extremisten en revisionisten.

Gedenkplaat van Van Speijk bij de vuurtoren van Egmond aan Zee.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in België, Nederland, onafhankelijkheid, oorlog, P, terreur, terrorisme, Van Speijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nederlands zelfmoordterrorist sleurt vrijheidslievende Antwerpenaars mee de dood in!

 1. LVB zegt:

  Terzijde: in de jaren ’70 zonden de Nederlandse (KRO) en Vlaamse (BRT) televisie een tijdlang een gezamenlijk amusementsprogramma uit op zaterdagavond, gepresenteerd door Berend Boudewijn, en met als titel “De Van Speijk Show”.

 2. hidh zegt:

  Aan de kant hadden zich nietsvermoedende vrijheidslievende Antwerpenaren verzameld, die de Nederlanders wilden verwelkomen met een exemplaar van de nieuwe liberale grondwet.

  Hmmm…

  Je bedoelt natuurlijk de nieuwe Franstalige (en liberale) grondwet van het unitaire Koninkrijk België?

  Ja, die was best aardig natuurlijk in zijn tijd. Al hadden Nederlandse liberalen op dat moment al de beschikking over een voorbeeld van eigen bodem dat niet alleen 33 jaar ouder, maar ook nog eens republikeins was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s