Wikipedia ist tot – es lebe Wikipedia!

Via När jag ändå har ordet stootte ik op een link naar de huidige homepage van de Duitse Wikipedia, waar momenteel onder meer de volgende tekst staat:

Aufgrund einer einstweiligen Verfügung des Amtsgerichts Charlottenburg vom 17. Januar 2006 wurde es dem Wikimedia Deutschland e.V. untersagt, mit seiner Domain wikipedia.de auf die deutschsprachige Eingangsseite der freien Enzyklopädie Wikipedia (de.wikipedia.org) weiterzuleiten.

Wat wil het geval? Een Duitse rechter heeft de familie van een omgekomen hacker in het gelijk gesteld, die bezwaar maakte tegen de inhoud van het Wikipedia-artikel dat over hem geschreven was. Als gevolg daarvan moest wikipedia.de worden afgesloten totdat het gewraakte artikel was verwijderd of aangepast.

De hacker werd in 1998 dood gevonden, hangend aan een boom in het park. Zelfmoord, luidt de officiële lezing, maar volgens allerlei complottheorieën zou hij zijn omgebracht door criminelen of zelf de geheime dienst vanwege zijn hackers-activiteiten. Dankzij het open karakter van Wikipedia hadden deze theorieën kennelijk hun weg gevonden naar het Wikipedia-artikel over de zaak. De rechter heeft aan de speculaties en aantijgingen een eind willen maken.

En dat is grappig, omdat het weer eens laat zien hoe onmachtig traditionele rechtsmiddelen nog steeds staan tegenover een mondiaal, virtueel fenomeen als internet. Om te beginnen is het artikel over de hacker, bekend als Tron, gewoon te lezen op de Engelstalige versie van Wikipedia, en.wikipedia.org.

Maar ook het Duitse artikel over Tron is nog steeds te lezen op de Duitstalige Wikipedia. Omdat het gezag van de Duitse rechter nu eenmaal beperkt is tot Duitsland, treft het rechterlijk verbod namelijk alleen het in Duitsland geregistreerde domein www.wikipedia.de, niet het buiten Duitsland geregistreerde de.wikipedia.org waar de Duitse versie van de site feitelijk te vinden is. Een volkomen zinloos verbod dus.

(Dit alles los van de zin dan wel onzin van de complottheorieën rond Trons dood, of van de ook weer door Bengt Karlsson getrokken conclusie dat voorvallen als dit aantonen dat Wikipedia per definitie onbetrouwbaar moet zijn – quod non).

Dit bericht werd geplaatst in censuur, Duitsland, gerecht, H, hacker, rechtsspraak, wikipedia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s