Annulato!

Gisteravond op de eerste van drie housewarming parties op rij (d.w.z. iedere zaterdag één waarvoor we zijn uitgenodigd). Dit was een multi-continentale party, met aanwezigen uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika en een toereikende hoeveelheid Sangria. En hoe houdt een intercontinentaal gezelschap onderlinge cultuurverschillen handelbaar? Antwoord: lachen met je eigen stereotype.

Bijvoorbeeld over de Argentijnse trots (Hoe pleegt een Argentijn zelfmoord? Door op zijn ego te klimmen en ervan af te springen). Vertelde de Argentijnse: Een Argentijn is voor het eerst in New York en bezoekt de toeristische trekpleisters. Natuurlijk beklimt hij ook het Empire State Building. Staand op de hoogste verdieping kijkt hij vol belangstelling naar het gekrioel van de stad beneden hem, en zegt dan: Ah, dus zo ziet New York eruit zonder mij!

Maar het mooiste verhaal, over Italiaanse ambtelijke molens, was echt gebeurd. De Italiaan in het gezelschap moest een keer zijn paspoort aan de douane laten zien. Deze beambte bekeek het document en zijn eigenaar, en schudde toen fronsend het hoofd: “Not good!” Kafkaiaans geschrokken begon de Italiaan zijn portefeuille te legen: rijbewijs, identiteitskaart. “Hier, de foto is misschien een beetje oud, maar ik ben het echt hoor, kijk maar!” Weer schudde de beambte het hoofd: “Not good. Look here, your passport says: ‘Sex: female’!” En inderdaad, door de ambtenaar die hem het reisdocument jaren geleden verstrekt had was een kleine, maar verstrekkende fout gemaakt.

Eenmaal door de douane en weer thuis (hoe hij zijn mannelijkheid bewezen heeft vermeldde de historie niet) liet onze Italiaan het er niet bij zitten. Hij stuurde het paspoort op naar de ambassade, met een verklarende brief en het verzoek deze wat ongelukkige vergissing te herstellen. Enige tijd later ontving hij het weer keurig terug, nu met een groot stempel erop: “Variazione di sesso”.

Opnieuw stuurde hij het paspoort naar de ambassade, met een uitleg dat hij niet transseksueel was maar altijd man was geweest, en opnieuw een verzoek om een nieuw paspoort. Weer ontving hij zijn oude paspoort terug. Over “Variazione di sesso” was wel een nieuw stempel geplaatst: “Annulato”…

Dit bericht werd geplaatst in ambtenarij, Argentië, Argentijns, douane, geslachtsverandering, H, Italiaans, Italië, paspoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s