Freakonomics, het boek…

Freakonomics… was H’s nieuwjaarscadeautje.

Een stuk flaptekst:

Wat is gevaarlijker: een pistool of een zwembad? Wat hebben sumoworstelaars en schoolmeesters gemeen? En waarom wonen drugdealers bij hun moeder? Het zijn vragen die je niet gauw van een econoom zou verwachten. Maar Steven Levitt is geen typische enonoom. Hij is een gelauwerd geleerde die de raadsels van het gewone leven bestudeert, van valsspelen en misdaad tot sport en kinderopvoeding. En zijn conclusies zetten de reguliere wetenschap op zijn kop. Levitt en zijn co-auteur Stephen Dubner stellen de cruciale vraag naar menselijke drijfveren: hoe krijgen mensen wat ze willen, vooral als andere diezelfde dingen ook begeren. En dan blijkt algauw: de wereld is intrigerender dan we denken…�?

Na een dag of 2 had hij het uit en was ik aan de beurt (heel economisch dus, zo’n boek cadeau doen dat je zelf ook wel wil lezen :-).

De boodschap van het boek is sceptisch te zijn tegenover “conventional wisdom�?, de gangbare opinie, maar steeds naar cijfers te kijken en rigoureus economische methodes toe te passen. Met dat als rode draad worden een paar grotere of kleinere maatschappelijke en historische fenomenen doorgelicht.

Conclusie: leest lekker weg, maar weinig diepgaand. Op het moment dat je op een intrigerend idee stoot, wordt er naar het volgende voorbeeld gesprongen. En er zijn die heel bevreemdende pepteksten tussen de hoofdstukken (quotes van heel erg lovende kranten– of tijdschriftenartikels over de auteur). Toch een beetje teleurgesteld, maar dat is nu éénmaal het risico van een zwaar gehyped boek…

Nog een paar links:

Dit bericht werd geplaatst in bespreking, boek, boekbespreking, economie, freakonomics, H, P, sociologie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Freakonomics, het boek…

 1. Hidh zegt:

  Dank je wel, schat, voor het schrijven van mijn recensie…!

 2. pieterr zegt:

  Oh?
  Was jij dan precies dezelfde mening toegedaan?

 3. Hidh zegt:

  De overdreven pepteksten, het doorspringen naar het volgende onderwerp zodra het interessant wordt – daarover heb ik het met je gehad.

 4. pieterr zegt:

  Jamaar ik vond dat ook.
  OK, OK, zullen we het dan in de categorie “H” én in “P” steken? Voor een keer dat we het eens zijn 🙂
  (k) (k) (k)

 5. Jan-Dirck van Olden M. zegt:

  You guys are weird.

 6. Pingback: Om ter saaist » Nuttige cadeau’s

 7. Ik ben het er ook behoorlijk mee eens, er had wel een beter uitgewerkt grand idea in mogen zitten en wat meer structuur.
  Korte recensie trouwens! ;))

  Hier een langere, maar het komt op hetzelfde neer:
  http://www.usarchy.com/2006/04/boek-recensie-freakonomics-s-levitt-s-dubner/

 8. Verschrikkelijke vertaling trouwens, wat er op die cover staat.
  Ik raad aan gewoon de Engelse versie te lezen, je merkt toch altijd dat heet vertaald is, ik vind het nooit “lekker” voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s